Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta

• publicat la: 15 februarie 2020
Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta

În luna februarie, campania de informare având sloganul „Protejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”, aduce în atenţia publică problematica  sănătăţii reproducerii pentru adolescenţi şi femeile gravide, şi are ca obiectiv  creşterea nivelului de informare al acestora despre contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii, definită ca o bunăstare fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător şi la funcţiile şi procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi sigură, şi că au capacitatea de a se reproduce şi libertatea de a decide cu privire la viaţa lor sexuală.

Un cuplu responsabil se informează atât despre metodele contraceptive cât şi despre măsurile necesare pentru o bună monitorizare medicală a sarcinii, asigurându-şi controlul asupra numărul şi temporizării copiilor. Planificarea familiară ajută la prevenirea avorturilor, şi la aşteptarea şi naşterea copiilor într-o familie pregătită, sosirea noului membru de familie pe lume aducând numai fericire.

În perioada 2007-2017, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”, însemnând totodată mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale importante – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. În anul 2017, România era pe primul loc în UE privind numărul naşterilor înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, iar numărul şi ponderea acestor mame foarte tinere a crescut mai departe în anul 2018.

Grupa de vârstă sub 15 ani reprezintă un mare risc pentru mamă şi copil, necesitând monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii – ceea în cele mai multe cazuri nu se realizează, din cauza culturii sanitare scăzute, încercării ascunderii sarcinii, din partea adolescentei şi/sau familiei; şi totul într-o atmosferă tensionată atât acasă cât şi la şcoală (sau mai rău: pedepsire, umilire, etichetare, abandon şcolar).  Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile.

Este nevoie de educaţie sexuală începută de acasă; ar fi bine ca părinţii să discute deschis şi înţelegător cu copiii, tema sexualităţii să nu fie tabu, pentru că adolescenţii oricum se vor informa din surse potrivite sau nepotrivite, şi e păcat să-şi facă o imagine eronată despre acest subiect delicat. Este responsabilitatea adulţilor de a creşte tineri responsabili, şi nu se acceptă nicio scuză, pudoare falsă, în această privinţă. Părinţii, profesorii şi personalul cabinetelor medicale trebuie să atragă atenţia asupra consecinţelor nedorite ale vieţii sexuale începute prea devreme, şi toată problematica aceasta să fie prezentată în lumina responsabilităţii faţă de trupul şi sănătatea proprie, cât şi în ce priveşte partenerul/partenera. În general, chiar dacă în secolul XXI nu se mai poate aplica interdicţia completă a vieţii sexuale, măcar să se asigure o informare şi educare corectă, şi adolescenţii, tinerii să ştie să aleagă răul mai mic (decât avort, mai bine un copil din flori; decât o sarcină nedorită, un copil care este resimţit ca o povară în loc să fie aşteptat cu bucurie, mai bine contracepţie; decât o viaţă sexuală prea liberală, dezordonată duce la degradarea, desconsiderarea partenerilor, mai bine o pregătire fizică şi psihică pentru a avea o relaţie de cuplu fericită şi de durată).

În lipsa educaţiei sanitare, necunoaşterea metodelor contraceptive, în special nefolosirea prezervativului, la vârste la care de obicei nu putem vorbi de stabilitate de cuplu, infecţiile cu transmitere sexuală de asemenea reprezintă o problemă serioasă. Adolescenţii trebuie să înţeleagă că singura metodă contraceptivă care, utilizată corect şi consecvent, poate să prevină şi bolile cu transmitere sexuală, este prezervativul.

Datoria adulţilor este să pregătească tânăra generaţie în aşa fel încât să poată să-şi croiască un viitor fericit, în siguranţă, să poată avea o familie cum îşi doreşte toată lumea în adâncul sufletului.

comunicat

Lasati un comentariu