Ziua Siguranței pe Internet marcată de poliţişti prin activități preventive în școli

• publicat la: 12 februarie 2020
Ziua Siguranței pe  Internet marcată de poliţişti  prin activități preventive în școli

Pentru a marca ziua de 11 februarie – Ziua Internaţională a  Siguranței pe  Internet-poliţiştii din cadrul I.P.J. Satu Mare susţin în această săptămână o serie de activităţi preventive în şcoli, atât în mediul urban, cât  şi în cel rural.

Lipsa de control din partea părinților este una din cauzele majore ale victimizării copiilor în mediul online, unde tind să petreacă tot mai mult timp și să se expună prin comportamente de risc. 27% dintre copiii din România folosesc internetul mai mult de 6 ore pe zi și asta într-o zi obișnuită de școală. În zilele libere sau în vacanțe, aproape jumătate dintre copii ajung să stea mai mult de 6 ore pe net, în detrimentul altor activități benefice lor precum și al timpului folosit pentru socializarea directă.

Jocurile și rețelele de socializare sunt cele care predispun la dependență, o problemă cu care se confruntă tot mai mulți copii din țara noastră. În aceste condiții, informarea  corectă a tuturor celor implicați (elevi, cadre didactice, părinți) și impunerea unor reguli clare de folosire a internetului de către părinți, sunt pilonii prin care Poliția dorește să contribuie la prevenirea abuzurilor asupra copiilor în mediul online.

Luni, 10 februarie a.c., polițiștii ambasadori locali ai programului naţional ORA DE NET gestionat de Organizația Salvați Copiii, le-au vorbit elevilor de gimnaziu, dar și din ciclul primar de la Şcoala din Hrip despre importanţa internetului în viaţa copiilor, dar şi despre măsurile de protecţie pe care aceştia ar fi bine să le adopte pentru a nu deveni victime.

Ademenirea, pornografia infantilă, şantajul şi ameninţarea, furtul de date, sunt doar câteva dintre principalele pericole cu care se confruntă copiii pe internet şi asupra cărora specialişti din cadrul Poliţiei au încercat să atragă atenţia.

O altă activitate vizând siguranţa copiilor pe internet a fost organizată şi susţinută marţi, 11 februarie a.c., la Școala Gimnazială Avram Iancu din Satu Mare, împreună cu elevii clasei a IV-a B, coordonați de înv. Mihalca Gabriela. Copiii au participat activ la întâlnirea cu reprezentanta Poliţiei, discuţiile având un caracter interactiv şi fiind exemplificate cu materiale video sugestive.

Pentru a-şi clarifica anumite nelămuriri legate de infractorii care acţionează în mediul online, copiii au adus în discuţie exemple din propria experienţă sau din cazurile cunoscute, dovedind un interes deosebit faţă de această temă. Au fost abordate aspecte legate de conţinuturile dăunătoare copiilor ce pot fi găsite pe internet, care, chiar dacă nu sunt ilegale, le fac rău.

Părinţii, educatorii şi comunitatea în ansamblul ei este datoare să caute soluţii la potenţialele pericole la care sunt expuşi copiii pe net. Interzicerea accesului la internet nu s-a dovedit a fi o metodă eficientă, cu atât mai mult cu cât azi întreaga lume este conectată la net.

Ceea ce este mult mai rezonabil decât interdicția de a utiliza internetul este să le oferim copiilor ,,armele” pentru a lupta cu pericolele internetului, mult prea adesea ignorate chiar și de cei mari dar și argumente suficiente pentru a le conștientiza importanța, a fost ideea transmisă părinţilor, care au fost astfel motivaţi să înveţe, să se documenteze despre internet şi atunci când se simt depăşiţi, să apeleze la sfatul specialiştilor.

Activitățile de promovare a siguranței pe internet vor continua în zilele următoare în școlile din Satu Mare și din Doba, urmând ca săptămâna viitoare polițiștii să aibă întâlniri pe această temă și cu o parte dintre părinții elevilor informați în această perioadă.

 

Lasati un comentariu