Acad.Marius Porumb lansează ARTA din ROMÂNIA la Baia Mare

• publicat la: 1 martie 2020
Acad.Marius Porumb lansează ARTA din ROMÂNIA la Baia Mare

Sâmbătă 29 februarie 2020, de la ora 15.00, a avut loc la  Baia Mare, la Centrul Millenium  din Piața Libertății, lansarea celor două volume ARTA din ROMÂNIA.  Monumentala lucrare este  un  tratat de istoria artei  ce înseamnă un omagiu adus Maramureșului, străveche vatră de cultură românească, precum și orașului de la poalele Dealului Florilor în care se desfășoară de peste 125 de ani,  o excepțională activitate artistică cu participare europeană.

Evenimentul a fost  onorat de prezența academicienilor  Marius Porumb și Mihai Bărbulescu, PS Iustin, episcop al Maramureșului și Sătmarului,  primarul Cătălin Cherecheș,  istorici și critici de artă, editori, cercetători și autori ai tratatului de istoria artei.  Dr.Teodor Ardelean a moderat  aleasa întrunire.

Corala VOCI TRANSILVANE din Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan,  a susținut la final un concert extraordinar de muzică românească, aplaudat și ovaționat.

Primarul Cherecheș a anunțat în cadrul alocuțiunii sale faptul că va iniția un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Baia-Mare pentru artistul plastic Zoe Vida, pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii băimărene.

Au mai rostit alocuțiuni dr.Tiberiu Alexa, directiorul Muzeului de Artă Baia -Mare, prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, dr. Ciprian Firea de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca, Cristian Sincovici, director al editurii MEGA din Cluj Napoca.

,,Monumentalul tratat de istoria artei apare după 50 de ani de la editarea ultimei sinteze de istoria artei, publicată de Institutul de Istoria Artei al Academiei Române la Editura Meridiane din București. Prezentul tratat, redactat de peste patruzeci de autori, cei mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România, este o remarcabilă realizare științifică și editorială, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini text și peste 2200 fotografii color, sute de desene, planuri, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur cultural artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.  Cele două volume, incluse într-o casetă, sunt o elegantă apariție editorială, ce contribuie la o mai mare vizibilitate a cercetărilor de istoria artei, patronate de Academia Română, cel mai înalt for științific și cultural al țării.

Monumentala lucrare Arta din România editată de Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega din Cluj Napoca, este o lucrare de majoră importanță, așteptată cu interes de specialiști și de publicul larg, reprezintă  simbolic chintesența cercetărilor de istoria artei, o frescă  a evoluției și performanțelor fenomenului artistic din spațiul carpato-danubiano-pontic, care la ceas de sărbătoare a jubileului românesc, este ofranda istoricilor și criticilor de artă, în anul în care România a împlinit un secol de modernitate și europenitate,, a afirmat acad.Marius Porumb.

Acad.Marius Porumb și artistul plastic Zoe Vida-Porumb sunt membri de onoare ai ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei. Lansarea lucrării ARTA din ROMÂNIA a  avut loc și în municipiul Carei la data de 25 octombrie 2019 la  Catedrala Sf.Dimitrie în prezența ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Vadului și Feleacului. Oficialitățile locale nu au onorat cu prezența evenimentul istoric pentru Carei care a fost  lansarea de carte sub egida Academiei Române.

Daniela Ciută

 GALERIE FOTO

Lasati un comentariu