Examenele la BAC încep cu probele scrise. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie

• publicat la: 27 aprilie 2020
Examenele la BAC încep cu probele scrise. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie

„Evaluarea Nationala se va sustine începând din 15 iunie, iar la Bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în 22 iunie, si va continua cu probele pentru competente. Calendarul va fi comunicat ulterior.

Pentru cei care sustin examenele de certificare pentru învatamantul profesional si profesional-dual, dar si postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe baza de proiect, iar proba practică va fi echivalată”, a afirmat recent ministrul  Monica Anisie într-o declarație de presă.

Anul scolar 2019 – 2020 nu va fi prelungit: „După cum ati aflat, cursurile realizate în unitățile de învatamant rămân suspendate, însa continua învatarea asistată de tehnologie ca si până acum, până în data de 12 iunie, când de altfel se vor încheia cursurile anului scolar 2019 – 2020„, a afirmat  ministrul Anisie.

Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învatamant si inspectoratele vor oferi spirijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învatare si sarcini de lucru„, a afirmat ea.

Ministrul a mai precizat ca materia pierduta in perioada pandemiei va fi recuperata, insa in anul scolar 2020 – 2021: „Totodata, Ministerul Educatiei va elabora ghiduri pentru fiecare disciplina, astfel incat unele continuturi care erau prevazute pentru aceasta perioada sa fie abordate in anul scolar urmator. Cu alte cuvinte, se recupereaza materia neparcursa in aceasta perioada„.

Mediile vor fi încheiate cu cel putin doua calificative sau note.

„Mentionez că mediile vor fi încheiate cu minimum doua calificative sau doua note, asa cum am mai precizat, însa nu se vor sustine teze. Pentru situatiile exceptionale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau doua note, Ministerul Educatiei va comunica modalitatile de încheiere a situatiei școlare”.

Despre studenti, ministrul a spus că si ei vor continua „învatarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot sustine si online”.

„Fiecare institutie de învatamant superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea si data sustinerii acestor examene”, a punctat Monica Anisie.

Ministrul Educatiei a mai spus că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a si a XIII-a se pot întoarce, din 2 iunie, in scoli/ licee, doar ca sa se pregateasca pentru examenele nationale.

„In ce priveste reluarea activitatilor in cadrul unitatilor de invatamant: elevii din clasele a VIII-a, a XII-a si a XIII-a, anii de final de ciclu profesional si postliceal, pot reveni in unitatile de invatamant, pe data de 2 iunie, doar pentru doua saptamani. Se vor realiza in aceasta perioada numai activitati de pregatire si consiliere pentru examenele nationale.

Pentru elevii care au probleme de sanatate sau au in familie persoane cu risc de imbolnavire, prezenta la scoala va fi optionala iar decizia va apartine parintilor. In aceasta situatie insa, pregatirea elevilor se va realiza in continuare in sistem online”, a mai anuntat Anisie.

Examenele cadrelor didactice

Referitor la examenele pe care le sustin cadrele didactice – titularizare, definitivat -, Anisie a spus ca „acestea se vor desfasura cu respectarea masurilor de siguranta, iar MEC va comunica in scurt timp modalitatea de sustinere dar si calendarele”.

Ea a mai dat asigurari ca se vor lua toate masurile de siguranta, astfel incat sa fie evitat orice risc de imbolnavire a elevilor sau cadrelor didactice.

„MEC, impreuna cu Ministerul Sanatatii, va elabora un ordin comun prin care vom stabili in mod clar toate masurile de siguranta privind reluarea activitatii in unitatile de invatamant. In sala de clasa igienizata ulterior vor fi maximum 10 elevi, respectand toate masurile de distantare sociala.

In plus, va anunt ca inspectoratele scolare vor pune la dispozitie un TEL VERDE pentru orice intrebare sau nelamurire din partea parintilor, elevilor, cadrelor didactice, pe aceasta tema.

In incheiere, vreau sa subliniez ca toate masurile luate de MEC respecta recomandarile medicilor specialisti”, a mai afirmat ministrul Educatiei.

Obiectivele MEC

Monica Anisie a mai vorbit si despre obiectivele Ministerul Educatiei si Cercetarii in urmatoarea perioada:

– incheierea cu bine a situatiei scolare;
– examenele pentru elevi, studenti si profesori sa se desfasoaer in siguranta si conformitate cu legea.

„Dragi elevi, profesori si parinti, stiu si inteleg ca este o perioada extrem de dificila pentru noi toti, apreciez eforturile dvs si va multumesc ca ati continuat invatarea de acasa. Educatia continua in orice conditii!”, a conchis ministrul Educatiei.

Lasati un comentariu