Mihăilă Cofar, mutilat pe viață în 1990. Agresor primit de Ungaria

• publicat la: 24 aprilie 2020
Mihăilă Cofar, mutilat  pe viață în 1990. Agresor primit de Ungaria

În octombrie 2007,  Curtea Metropolitană de la Budapesta a respins definitiv și unilateral ordinul de extrădare internațională a lui Ernő Barabás. În noiembrie același an, Tribunalul Mureș admite contestația la executare formulată de aparatorul lui Erno Barabas, constată prescrisă executarea pedepsei de 10 ani închisoare și dispune anularea mandatele de executare și a celui european de arestare. Barabas e din nou liber să zburde prin România. Acum, în 2020, ar avea 71 de ani.

Victima, Mihăilă Cofar, un om obișnuit din Ibănești, a fost nenorocit pe viață în 1990 la Târgu-Mureș. Mutilat și paralizat, acesta a fost considerat maghiar de presa internațională îngrozită de atrocități. Agresorii  săi au fost Pal Cseresznyes, condamnat la ani grei de închisoare si grațiat apoi la cererea UDMR de către Emil Constantinescu. Înainte de a semna decretul, președintele l-a sunat pe dl Cofar să-i ceară acordul. Acesta i-a spus că și-a iertat călăul. Celălalt agresor, Ernest „Erno” Barabas, a primit în 1992 zece ani de temniță și a fugit imediat în Ungaria, apoi a refuzat sistematic orice extradare.

Semi-paralizat, Mihailă Cofar trăiește cu 1200 de lei pe lună

Mihailă Cofar (foto din 1990) a fost internat cu diagnosticul de plagă penetrantă lobo-abdominală, ruptură a osului temporal drept printr-o bucată care a pătruns în creier și o vătămare la nivelul lobului temporal drept, traumatism cranio-facial grav şi şoc traumatic. După primele măsuri de îngrijire de la Târgu-Mureş a fost transportat la Bucureşti, unde a fost spitalizat pentru opt luni, fără a se putea reface. A fost apoi operat în Germania, la Koln. A rămas semi-paralizat pe viață. Are trei copii, dintre care cel mai mic, Mihai, avea atunci doar trei ani. Șansele de a-i ajuta din postura de handicapat locomotor sunt drastic micșorate. În prezent are 72 de ani și trăiește la Ibănești cu 1200 de lei pe lună, 700 de lei pensia de boală și 500 de lei cea de muncă. Din păcate, nu are nici un alt ajutor financiar.

Citeste mai mult pe evz.ro

 

Lasati un comentariu