Împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii/ ÎPS Teodosie a împărtășit sâmbătă oamenii așa cum se face de 900 de ani

• publicat la: 16 mai 2020
Împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii/ ÎPS Teodosie a împărtășit sâmbătă oamenii așa cum se face de 900 de ani

Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului a emis următorul punct de vedere cu referire la împărtășirea săvârșită sâmbătă de ÎPS Teodosie:

„Referitor la împărtășirea pruncilor de astăzi, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări.
1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”.
ȘTIREA INIȚIALĂ

ÎPS Teodosie a slujit sâmbătă Sfânta Liturghie, în incinta Catedralei Arhiepiscopale din Constanța, eveniment la care au luat parte mai multe persoane, dintre care unele s-au și împărtășit.

Ierarhul tomitan i-a împărtășit pe credincioși în același mod în care Biserica a făcut-o timp de nouă secole, respectiv cu aceeași linguriță și din același potir.

ÎPS Teodosie anunțase deja că va împărtăși oamenii ca și până acum. De altfel, în comunicatul Bisericii publicat pe siteul agenției Basilica, Patriarhia Română anunțase că nu va accepta sub nicio formă lingurițe și alte obiecte de unică folosință.

Digi a profitat de ocazie pentru a dezinforma, scriind că BOR ar fi spus, „ după redeschiderea bisericilor, că slujbele vor avea loc în curtea bisericilor și nu se va face împărtășanie”.

În realitate, comunicatul Patriarhiei nu menționează interzicerea sau excluderea sfintei împărtășanii, precizând doar că aceasta nu se va face cu obiecte de unică folosință. De asemenea, Patriarhia a precizat că o decizie comună se va lua după 1 iunie, ceea ce înseamnă că până atunci Împărtășania rămâne la latitudinea ierarhilor, după cum ne-a precizat un teolog.

Digi24 mai scrie că gestul ÎPS Teodosie ar încălca legea, deși nu există niciun act normativ în acest sens. Postul Digi24 a a mai fost sancționat, inclusiv recent, pentru știri false despre Biserica Ortodoxă Română.

sursa activenews.ro

Lasati un comentariu