Atentat la adresa limbii române la Carei

• publicat la: 26 iunie 2020
Atentat la adresa limbii române la Carei

Primăria Carei atentează la cuvintele consacrate din limba română pentru a denumi anumite obiecte. Astfel, pe un panou de la locurile de joacă apare cuvântul ,,hintă,,  în loc de denumirea în limba română ,,leagăn.  Cuvântul ,,hinta,, este de fapt denumirea în limba maghiară a leagănului de la locurile de joacă.  Altfel spus,  Primăria Carei nu înlocuiește doar plăcile oficiale cu însemne naționale ci și cuvinte din DEX cu corespondentul în limba maghiară! Nemaivorbind despre faptul că din banii comunității careiene s-a realizat o Sală Festivă în incinta Primăriei Carei unde se regăsesc doar simboluri maghiare. Bunele maniere și buna  înțelegere manifestată de români cu toate naționalitățile este exploatată de conducerea exclusiv UDMR a municipiului care își bate joc  de limba română precum și de simbolurile neamului românesc.

Primăria Carei s-a remarcat de-a lungul timpului și cu alocarea de fonduri pentru tipărirea unei cărți în limba maghiară unde numele scriitoarei careience Otilia Marchiș este înlocuit cu porecla sa batjocoritoare, Itoka care înseamnă bețivancă.

Buletin de Carei

comentarii

de Farcau Mariana Doina la 27 iunie 2020 - 17:06

Daca traim in Romania atunci nu numai sa stim vorbi corect limba romana dar si sa stim scrie corect romaneste.Mama mea,care a fost „izolata”la Turnu Severin mi-a povestit ca au fost obligati sa invete in clasele primare poezii in limba maghiara….Luati aminte….

Lasati un comentariu