Au trecut 2 ani de la dezvelirea Monumentului refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940

• publicat la: 16 iunie 2020
Au trecut 2 ani de la dezvelirea Monumentului refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940

Acum 2 ani, în Anul Centenar, la data de 17 iunie, dezveleam la Carei Monumentul refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940. Este vorba despre refugiații și expulzații din Carei.

La ceremonie au participat peste  o mie de persoane. De la ora 11,00 a avut loc Sfânta Liturghie săvârşită de PS Virgil, Episcop de Oradea alături de un sobor de preoţi.

https://www.buletindecarei.ro/2018/06/la-carei-s-a-dezvelit-monumentul-refugiatilor-si-expulzatilor-din-1940-la-initiativa-prof-mihai-bertieanu.html

Biserica Sf. Apostol Andrei a fost neîncăpătoare  pentru credincioşii veniţi din toate colţurile judeţului. De la ora 12,30 a început manifestarea dedicată dezvelirii monumentului comemorativ. Au onorat cu prezenţa Prefectul judeţului, Darius Filip,  senatorul Gabriel Leş, primarul din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, primarul din Moftin, Ioan David, directorul Direcţiei judeţene de Cultură, Danciu Zamfir, acad. Mircea Cosma, preşedinte al societăţii cultural-patriotice Mihai Viteazu, fostul ministru Ovidiu Silaghi, col(r) Constantin Moșincat de la Oradea, consilierii judeţeni Rodica Maxi şi Adrian Cozma, consilieri locali şi numeroşi preşedinţi de asociaţii culturale din judeţ şi din ţară dintre care amintim Fundaţia 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia condusă de ec.Ioan Străjan, Societatea Mihai Viteazu din Ploieşti, Federaţia refugiaţilor şi expulzaţilor din Cluj, Asociaţia Unirea 2009 Carei, Asociaţiunea ASTRA  Despărţământul ,,Aurel Coza,,  Carei, Societatea Avram Iancu , Asociaţia pensionarilor din Satu Mare, Asociaţia pensionarilor din Carei,  asociaţia Urmaşii lui Horea şi asociaţia Urmaşii lui Lucaciu.

Monumentul comemorativ  de la Carei este primul de acest gen din ţară şi a fost realizat prin contribuţia financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Judeţean prin proiect depus de Asociaţia judeţeană a foştilor Refugiaţi în cursul anului 2017 şi a domnului Mihai Pătruţescu. Filiala Carei a asociaţiei a avut nevoie de 3 ani pentru a găsi un loc de amplasare deoarece Primăria Carei a oferit un loc batjocoritor acestui monument . Singura biserică care a acceptat ca donaţie acest monument comemorativ  a fost biserica Sf.Andrei, paroh fiind vicarul foraneu Radu Filip.

A fost o zi binecuvântată în care am simțit alături de noi sufletele celor chinuiți în 1940.

Cuvintele nu pot  descrie  acel septembrie  întunecat din 1940. Iertăm dar nu uităm! Dar din 17 iunie 2018, ne putem privi în ochi părinții expulzați de regimul hortyst, refugiați în lumea mare şi putem sta cu demnitate în faţa mormintelor celor care nu au mai apucat să vadă că s-a ridicat acest monument în memoria lor pentru suferințele îndurate pentru că nu au renunţat la identitatea lor românească.

Am reușit să adăugăm și alte nume care lipseau, inclusiv al primarului Careiului din anul 1940, dr.av.Valer Câmpianu.

Veșnica pomenire a tuturor expulzaților și refugiaților!

https://www.buletindecarei.ro/2019/10/reparatie-morala-numele-fostului-primar-al-careiului-din-1940-apare-pe-monumentul-refugiatilor-si-expulzatilor-de-catre-regimul-hortyst.html

 

,,Rătăcitor, cu ochii tulburi,
Cu trupul istovit de cale,
Eu cad neputincios, stăpâne,
În faţa strălucirii tale.
În drum mi se desfac prăpăstii,
Şi-n negură se-mbracă zarea,
Eu în genunchi spre tine caut:
Părinte,-orânduie-mi cărarea!,,…Octavian Goga

Si iată  că ni  s-a orânduit cărarea. Cu voia lui Dumnezeu și cu multă trudă am izbândit! Lăsăm generațiilor viitoare mărturia suferințelor îndurate dar și mândria de a rămâne demni păstrători a tot ce presupune identitate românească.

Alese mulțumiri tuturor celor care ne-au fost aproape atunci când a fost nevoie.

Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei a Asociației  Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940

Lasati un comentariu