ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei la bustul lui Simion Bărnuțiu

• publicat la: 21 iulie 2020
ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei la bustul lui Simion Bărnuțiu

Asociațiunea ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei, a depus astăzi o jerbă de flori la bustul celui ce a militat întreaga sa viaţă pentru interesele naţionale ale poporului român, Simion Bărnuțiu, la 212 ani de la nașterea sa. Daniela Ciută, președinta asociațiunii, a dat citire discursului lui Simion Bărnuțiu rostit în catedrala de la Blaj.

Alături de astriști au participat  și consilierul local Ilie Ciută și Emilian Fogaș.

Bustul marelui patriot român Simion Bărnuțiu a fost reabilitat pe cheltuiala consilierului Ciută după ce Primăria Carei a refuzat să se implice.

Simion Bărnuțiu s-a născut la data de 21 iulie 1808 în satul Bocșa Română (jud. Sălaj) într-o familie săracă dar a avut ambiția de a urma toate etapele de pregătire până la cea universitară.

Prin tot ceea ce a făcut  pe parcursul vieții sale a constituit  un exemplu demn de  urmat. Discursul său de la Blaj din 14 martie 1848 a răzbătut peste veacuri.

„Care naţiune de pe pământ nu s’ar ridica de la mic până la mare, când îşi vede numărate zilele vieţii? Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ?

Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi, pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag străinii aşa de uşor în partea lor, cum îi trag pe unii din celelalte clase, cari urlă împreună cu lupii şi sfâşie pe popor împreună cu aceştia; nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei; cugetaţi că alte popoare s-au luptat sute de ani pentru libertate.
Însă vi se va părea lupta cu neputinţă, când se vor ridica greutăţile asupra voastră ca valurile marii turbate asupra unei năvi; când va dezlega principele întunericului pe toţi necuraţii şi-i va trimite ca să rupă legăturile frăţiei voastre şi să vă abată de la cauza şi amoarea (iubirea) ginţii noastre la idoli străini; aduceţi-vă aminte atunci cu câtă însufleţire şi bărbăţie s’au luptat străbunii noştri din Dacia pentru existenţa şi onoarea naţiunii noastre, precum ne-au lăsat scris Bonfiniu cu aceste cuvinte:
“Coloniile şi Legiunile romane, copleşite de Barbari ţin încă limba romană şi, ca să nu o piardă, cu totul, atât de tare se luptă, încât se pare că nu s’au bătut atât pentru ţinerea vieţii cât pentru neatingerea limbii. Căci comptând (socotind) bine desele inundaţiuni ale Sarmaţilor şi ale Goţilor, apoi erupţiunile Hunilor, Vandalilor şi ale Gepizilor, incursiunile Germanilor şi ale Lombarzilor, cine nu se va mira foarte că încă s’au ţinut urmele limbii Romane între Daci şi Geţi?”
Aşa Fraţilor! Aduceţi-vă aminte atunci că vor striga din mormânt străbunii noştri: Fiilor!

Noi încă am fost nu odată în împrejurări grele, cum sunteţi voi astăzi…noi încă am fost înconjuraţi de inamic în pământul nostru, cum sunteţi voi astăzi, şi nu de multe ori am suferit doară şi mai mari rele decât voi; fost-am cu Goţii, dar nu ne-am făcut Goţi; fost-am cu Hunii, dar nu ne-am Hunit; fost-am cu Avarii şi nu ne-am Avarit; fost-am cu Bulgarii şi nu ne-am Bulgărit; cu Ruşii şi nu ne-am Ruşit; cu Ungurii şi nu ne-am Ungurit; cu Saşii şi nu ne-am Nemţit; ci ne-am luptat ca Români, pentru pământul şi numele nostru ca să vi-l lăsăm vouă împreună cu limba noastră cea dulce ca cerul sub care s’a născut; nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre; apăraţi-vă ca fraţii cu puteri unite în pace şi în răsboi; vedeţi cum ne-am luptat noi pentru limba şi Romanitatea noastră…Dixi et salvavi animam meam.”

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu