Câmp de ambrozie în centrul Careiului. Legea 62/2018 călcată în picioare

• publicat la: 21 iulie 2020
Câmp de ambrozie în centrul Careiului. Legea 62/2018 călcată în picioare

Ambrozie din plin pe spațiile așa zise verzi din centrul municipiului Carei. Dezinteres total din partea conducerii orașului pentru sănătatea celor care contribuie la bugetul local careian. În Republica de la Carei nu se pune preț pe sănătatea locuitorilor ci doar pe alianțele politice și mai ales pe avantajele financiare ce decurg din derularea unor proiecte.

Și Legea 62 din 2018 este călcată în picioare de administrația Kovacs-Keizer-Beko care își face deja  un titlu de glorie din ignorarea legislație române ce  nu le este pe plac. Cu concursul autorităților guvernamentale.

Legea 62/2018

(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.

Am semnalat din data de 15 iulie faptul că pe spatiile verzi distruse de un proiect al Primăriei Carei  crește la liber ambrozia, iarba pârloagelor.

Dacă nu e vorba de vreo donație în bani atunci evident că nimeni din conducerea Primăriei Carei nu s-a deranjat să asigure un climat sănătos pentru locuitori. La fel ca în cazul mirosului pestilențial ce persistă de aproape 2 ani de zile.

La nivelul județului Satu Mare, APM a derulat Campania “ SOS – Ambrozia”Mișcare civică pentru mediu și sănătate cu implicare națională pentru combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia – Iarba pârloagelor care  s-a bucurat de un real succes, mobilizând comunitatea în vederea protejării sănătății populației, respectiv a mediului.

În acest an încă nu s-a luat nicio măsură împotriva combaterii ambroziei deși legea prevede stârpirea ei înainte de a înflori și a face semințe.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Raul M. la 21 iulie 2020 - 13:02

Cum să o stârpească, dacă nu le ajung banii… Credeți că își sacrifică ‘partea’ pentru așa ceva? Sa fim serioși…

de Raul M. la 21 iulie 2020 - 13:04

De vină sunt ploile, care au favorizat creșterea lor! Ce ‘vină’ are administrația locală? Iar ‘denigrați’ gratuit ștabii locali? Of, of…

Lasati un comentariu