Expoziția Cornul Abundenței la Carei

• publicat la: 8 iulie 2020
Expoziția Cornul Abundenței la Carei
,,Expoziția Cornul Abundenței se va deschide pentru public la data de 11. 06. 2020, 17:00.
Evenimentul s-a realizat prin colaborarea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția Muzeului Județean Satu Mare cele mai spectaculoase piese de vestimentație și podoabă din colecția medievală și premodernă.
Evenimentul este sprijinit de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi.
Moment muzical Formația de muzică veche Carmina Renascentia.

Vernisajul va avea loc în aer liber, în Parcul dendrologic din Carei, la intrarea în Castel.

IMPORTANT! Accesul publicului este gratuit cu respectarea regulile impuse pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19.

Mască obligatorie, termometrizare în zona de spectacol. În caz de ploaie momentul muzical se anulează. Intrarea în sălile de expoziție va fi permisă treptat cu număr redus de vizitatori. La intrarea în incinta sălilor de expoziție purtarea măștilor și  dezinfectarea mâinilor este obligatoriu,,.  ,,Obligatorie,,  este  forma corectă spunem noi.

comunicat din partea consilierului local Hago Attila Nandor

,,Evenimentul pe care-l propunem stă sub semnul luxului și al abundenţei, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie și podoabă din colecţia premodernă a muzeului.  În călătoria noastră prin tainele modei, am ales să  spunem povestea obiectelor care reflectă strălucirealumii nobiliare din Transilvania secolelor XVII-XIX, și  nu pe cea a marilor personalităţi care le-au purtat.  Spre deosebire de alte obiecte care aparţin culturii vizuale, veșmintele și podoabele sunt o categorie aparte, care prin natura lor ne apropie mai mult de  om ca individ, și fac mai ușoară conexiunea întreprivat și social. Moda este și a fost un mijloc de diferenţiere,  o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identităţii.  Luxul în general, și cel vestimentar în particular, era  apanajul oamenilor bogaţi.  Atunci, ca și acum, luxul însemna calitatea execuţiei, unicitate, personalizarea obiectului în funcţie de nevoile  și dorinţele comanditarului, iar exigenţele statutului  social se aplicau și dincolo de graniţele modei, spre obiectele cu caracter funcţional.  Nobilimea transilvăneană nu era mai puţin pretenţioasă  decât cea europeană. Aristocraţii preferau cele mai spectaculoase materiale: brocarturi, mătăsuri,broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele preţioase, cu  cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea. Cu toate că am expus aproape două sute de obiecte, vă îndemnăm să priviţi cu multă atenţie fiecare piesă; în acest caz detaliile de execuţie, asocierea esenţelor nobile și armonia cromatică sunt cele care face diferența,,.

Pe când și o expoziție cu iobagii care au făcut posibilă abundența nobilimii, cei fără  de care nu ar fi existat nici o piesă de vestimentaţie și podoabă spectaculoasă?

 

Buletin de Carei

 

comentarii

de Farcau Doina la 8 iulie 2020 - 11:34

Ce poftaaaa!

Lasati un comentariu