Ministerul Sănătății a confirmat că NU a declarat epidemie de COVID-19 pentru că NU se întruneau condițiile

• publicat la: 4 iulie 2020
Ministerul Sănătății a confirmat că NU a declarat epidemie de COVID-19 pentru că NU se întruneau condițiile
Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia de SARS-CoV-2 pe teritoriul României.
Declararea unei epidemii se realizează atunci când numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistrate la un moment dat într-o regiune crește peste nivelul așteptat (endemic).
În răspunsul înaintat pe 23 iunie de responsabilii cu presa ai Ministerului Sănătății către jurnalistul Eugen Chiracu de la Organised Crime Harm Reduction (OCHR) se arată că, deși în România s-a instituit pe 16 martie starea de urgență motivată de pandemia de COVID-19, totuși Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia pe plan local, din cauză că numărul îmbolnăvirilor nu a depășit nivelul endemic.
„Pandemia a fost declarată la data de 11.03.2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a răspândirii Coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul mai multor țări, inclusiv pe teritoriul României.
Având în vedere creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu Coronavirus COVID-19 la nivel mondial și a decesului unui număr mare de persoane, pe teritoriul României s-a instituit situația excepțională în data de 16.03.2020, când a intrat în vigoare Decretul nr. 195 din 16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, prin care au fost restrânse anumite drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor.
Deci Ministerul Sănătății a confirmat oficial că nu a declarat epidemie de COVID-19 pe teritoriul României pentru că nu se întruneau condițiile, deoarece numărul de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în țara noastră nu a depășit nivelul endemic, se arată într-un răspuns redactat de Direcția Relații cu Presa a Ministerului Sănătății, către jurnalistul Eugen Chiracu (OCHR), citat de avocatul Gheorghe Piperea.
sursa activenews.ro

Lasati un comentariu