Români umiliți și amenințați în țara lor. Transilvania încă este greu încercată

• publicat la: 2 iulie 2020
Români umiliți și amenințați în țara lor. Transilvania încă este greu încercată

Un articol apărut  în cursul zilei de ieri scotea în evidență faptul că doi etnici maghiari acuză conducerile unor centre comerciale de discriminare etnică și încălcarea dreptului de exprimare  în limba lor maternă în timpul programului de lucru în județele Harghita  și Covasna.

https://www.buletindecarei.ro/2020/07/se-petrece-in-romania-a-te-exprima-in-limba-oficiala-se-considera-batjocura.html

Pornind de la nemulțumirile lor, se poate face o scurtă incursiune în localități de pe granița de nord-vest,  în Transilvania greu încercată de-a lungul istoriei, acolo unde și acum se aplică metode constante de discriminare a românilor. Lucruri  pe care mass-media se ferește a le face cunoscute iar  reprezentanții guvernului le tolerează fără remușcări.

Într-un oraș din Transilvania, de la granița cu Ungaria, românii sunt umiliți constant de conducerea exclusiv UDMR. În oraș există 3 biserici ortodoxe și 3 biserici greco-catolice românești dar românii sunt total excluși din conducerea orașului din anul 2008 încoace. Discriminarea e la ea acasă în Carei deși Transilvania cu populația sa majoritar românească  a revenit la România, țara mamă, din 1919.

Domeniul public al municipiului Carei din România este la discreția UDMR  care prin consilierii săi nu permite  amplasarea unui catarg cu drapel tricolor. Numai în perioada ocupației hortyste și a imperiului austro-ungar era interzis tricolorul românesc pe domeniul public iar cel ce  îl purta la gât ajungea la închisoare. Nu numai că a fost interzisă amplasarea catargului cu tricolor dar exprimarea primarului președinte al UDMR Carei a fost…,,nu provocați maghiarii,,!

Lucrurile au degenerat din rău în mai rău după instalarea la conducere a trio ului Kovacs-Keizer-Beko. Asistăm chiar la excluderea de pe listele comisiilor de specialitate din Consiliul Local, publicate pe pagina oficială a Primăriei Carei, a unui consilier român ales de careieni dar care nu a dorit să facă alianță cu puterea momentului. Până aici a ajuns prigoana împotriva românilor ce nu se dau supuși sau cumpărați.

Oricine ridică vocea pentru a-și exprima un punct de vedere diferit de al trio ului Kovacs-Keizer-Beko este stigmatizat de către propagandiștii angajați la Primărie și plătiți din banul public. S-a înființat  o librărie a orașului care nu are niciun nume  românesc iar în vitrină apar cărțile românești mai la margine, vreo două-trei pe lângă cele 13  în limba maghiară.

Nu este de găsit niciunde Harta Carei dar se găsesc din belșug hărți ale așa numitului ținut secuiesc în toate limbile. La fel și pentru Transylvania, scrisă cu y.

Poeziile de Mihai Eminescu ,,tocmai au trecut,, ni se spune din luna martie încoace iar cartea scriitoarei românce din Carei, Otilia Marchiș e de negăsit. Că doar e fiică de protopop și poet român, George Marchiș și soră de protopop și luptător pentru drepturile românilor, Romulus Marchiș, conducătorul delegației  de aici a participanților la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Se găsește însă din abundență cartea  tradusă în limba maghiară a Otiliei Marchiș unde în locul numelui autoarei apare  porecla sa batjocoritoare.

Nicio carte care face referire la numeroasele personalități românești locale nu există pe rafturi. Nici măcar cele trei volume ale lui Viorel Câmpean, Oameni și locuri din Sătmar, nu sunt de găsit deși conțin numeroase referiri la oameni renumiți ai locului. Primăria Carei are  sute de volume din lucrarea profesorului Mihai Bertiean, monografia satului Ianculești, lucrarea academicianului Marius Porumb despre Centenarul Gheza Vida unde sunt de asemenea referiri la Monumentul Ostașului Român în ce privește realizarea și semnificația lui. Se merge pe excluderea informațiilor despre personalitățile românești, despre simbolurile românești.

Umilința la care sunt supuși românii nu se oprește aici. În țara noastră, ni se refuză dreptul de a avea pe Primăria Carei plăcile oficiale cu însemnele naționale. Se refuză orice însemn românesc în Sala Festivă din incinta Primăriei Carei iar dacă un inginer român vrea un loc de muncă în Primărie trebuie să dea concurs  mai întâi pentru postul de muncitor calificat, poziția 162 din Organigramă. Există manifestări susținute de Primăria Carei unde nu se asigură traducerea în limba română a intervențiilor din partea vorbitorilor de limbă maghiară. Singurul sat aflat în administrarea UAT Carei este satul Ianculești, sat de moți, al cărui Cămin Cultural este lăsat cu bună știință în stare de degradare pentru ca aici să nu aibă loc evenimente culturale și viață socială. În total dispreț față de românii din satul ce aparține de Primăria Carei. Au existat manifestări în Carei unde flutura doar drapelul Ungariei nu și al României, unde alocuțiunile au fost rostite de către parlamentarii din Parlamentul României doar în limba maghiară în total dispreț față de localnicii români.

Umilințele continuă și în cadrul unităților de învățământ unde trebuie să te lupți ca să obții clase cu predare în limba română pentru meseriile de vânzător sau tapițer sau ospătar. Sunt ani în care se obțin clase cu predare în limba română la învățământul profesional pentru specializările menționate dar sunt ani în care nu există. Linșajul mediatic  e la ordinea zilei dacă scoți în evidență aceste probleme.

În Transilvania, partea cea mai greu încercată a României, românii nu au parte nici acum de tratament egal cu minoritățile ci sunt supuși discriminării acerbe acolo unde la conducerile localităților sunt doar liderii minorității maghiare( care de fapt nu respectă nici măcar  maghiarii).

Prin propagandiștii plătiți din banul public se incită cititorii de limbă maghiară împotriva românilor cu spirit civic.  Cei care au ceva de semnalat în privința activității din administrația locală trebuie să își asume consecințele , adică stigmatizarea , supunerea oprobiului public și nelipsitele amenințări cu subiect  și predicat.

Citiți mai jos comentariile amenințătoare apărute pe blogul consilierului personal al primarului evazionist Kovacs , plătit din banii careienilor. Consilierul român Ilie Ciută este amenințat cu băieții din Ucraina și este poftit să plece  …peste Carpați.

 

..Câteva dintre traduceri…Czier Otto/,, să meargă înapoi de cioban și să reclame oile dacă nu îl ascultă,,.

Szabo Laszlo…,,Puha ar trebui anunțați ucrainienii să vorbească puțin cu el. Poate îi apare un zâmbet rusesc pe față.

Dar  i se poate aranja și în mod Al Capone o întâlnire cu Bătrânul,,.

Lorant Meszaros…,,trimiteți-l acasă o dată. Peste Carpați,,.

Nu sunt singurele amenințări sau atacuri la adresa  unui român. Un artist plastic sărmărean cu origini careiene îl cataloghează pe consilierul român ca fiind migrant intern doar pentru că are locul de naștere în oltenia dar nu spune un cuvânt despre maghiarii ajunși la Carei din județele Harghita  și Covasna.

Foarte greu de înțeles de ce liderii UDMR nu vor să existe un respect reciproc la adresa tuturor naționalităților ce locuiesc în localitățile unde ei asigură conducerea primăriilor. Poate că mai există încă nostalgia după vremurile apuse în care românii nu beneficiau de drepturi egale cu ale celorlalte nationalități deși ei erau populația majoritară dar potrivit Constituției României toți cetățenii români au drepturi egale, dreptul la învățământ în limba maternă, dreptul de a arbora însemnele naționale.

Problema nu este la omul de rând de etnie maghiară care nu are nimic împotriva unui bust al lui Mihai Eminescu la Carei sau al unui catarg cu tricolor românesc pe domeniul public sau a punerii în valoare a Monunentului Ostașului Român, problema este la liderii UDMR care își arogă apucături de grofi locali pentru a-și atinge interesele personale sau de grup. Până când instituțiile statului nu vor pune piciorul în prag și nu vor impune respectarea legii și sancționarea celor care nu o respectă va continua procesul de discriminare a românilor în România de niște minoritari aflați vremelnic la conducere.

Românii sunt un popor tolerant, au luptat chiar pentru eliberarea Budapestei de sub regimul bolșevic, dar a fi tolerant nu presupune  a renunța la demnitatea ta, la drepturile tale, la simbolurile naționale. Discriminarea pe criterii etnice este cea mai mizerabilă atitudine manifestată de liderii UDMR Carei ce conduc Primăria Carei cu acordul tacit al instituțiilor statului român.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Vasile Lechintan la 3 iulie 2020 - 11:20

Inadmisibilă xenofobia antiromânească din Carei. Violenţele de limbaj şi ameninţările de tip fascist, contra domnului consilier Ilie Ciută, trebuie să intre în atenţia autorităţilor statului român.

Lasati un comentariu