Ziua Dreptății! Legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională

• publicat la: 15 iulie 2020
Ziua Dreptății! Legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională în raport cu criticile formulate.

Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională „Legea Trianon”, susținând că actul normativ este mai mult o declarație. Actul normativ a fost adoptat la inițiativa  senatorilor  PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae și votat de către toți parlamentarii PSD și PNL. USR s-a abținut  iar UDMR a votat împotrivă.  Prin acest act normativ,  ziua de 4 iunie este declarată  Ziua Tratatului de la Trianon.

În Expunerea de motive a proiectului de lege PL-x nr. 521/2019, senatorii au  menționat că :

“Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, pe de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor ( stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria ( la Saint German en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia.

Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu””.

Curios este  că la nivel județean  niciun parlamentar PSD și nici președintele partidului nu au  prezentat la momentul votului istoric din Parlament nicio informație despre legea inițiată de senatorii PSD, cu atât mai puțin despre faptul că PNL a votat în bloc pentru această inițiativă a PSD.

Conducerea exclusiv UDMR a Primăriei Carei a boicotat  la Carei manifestările de Ziua Trianonului deși pe plan local este în alianță cu PSD dacă e să ne luăm după intervențiile lui Eugen Kovacs de la emisiunile locale de televiziune sau din presa aservită….,, singura șansă a maghiarilor din întreg județul Satu Mare este PSD,,

În județul Satu-Mare doar la Carei a fost marcat Centenarul Tratatului de la Trianon în data de 4 iunie 2020 alături de români veniți din țară, de la Iași, de la Timișoara, de la Cluj Napoca, de la Baia Mare, Beiuș, Oradea sau Satu-Mare.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu