Francisc Pall, istoricul român careian și strada care îi poartă numele

• publicat la: 9 august 2020
Francisc Pall, istoricul român careian și strada care îi poartă numele

Așa arată strada care a fost desemnată de către primarul Kovacs pentru a purta numele ilustrului istoric român de talie europeană, medievistul și bizantinologul Francisc Pall. Pe casa natală a renumitului istoric român Francisc Pall a fost amplasată o placă comemorativă cu ocazia aniversării Centenarului nașterii acestuia dar s-a refuzat a fi dat și numele străzii așa cum s-a procedat în cazul lui Kafka Marghit. E  drept că atunci s-a schimbat numele străzii Avram Iancu cu Kafka Marghit. Pentru strada Albinelor nu s-a dorit schimbarea numelui.

Strada desemnată de Primărie pentru a purta numele celui mai renumit istoric careian nu are niciun număr de casă pentru că nu există locuințe pe această stradă. Este doar o alee de legătură dintre strada Ignișului și strada Cimitirului.

Așa este cinstită de administrația Kovacs-Keizer-Beko  memoria celui mai ilustru istoric  de talie europeană, românul Francisc Pall, Cetățean de Onoare al Careiului.

La 24 noiembrie 1911, la Carei, a văzut lumina zilei Francisc Pall, avându-i ca părinţi pe Gheorghe Pall şi Maria Fărcaş, ţărani înstăriţi de confesiune greco-catolică.  “Sunt de religie greco-catolică şi de origine românească,în ciuda numelui meu” afirma mulţi ani mai târziu însuşi Francisc Pall, făcând referire la scrierea numelui său.

Scrierea numelui său cu altă ortografie se datorează acţiunii de maghiarizare a etnicilor români,politică promovată de regimul austro-ungar mai ales după apariţia în 1907 a Legii lui Apponyi.

În municipiul Carei nu se poate achiziționa  niciun volum, nicio lucrare a istoricului român Francisc Pall.

Careienii l-au “recuperat din uitare” în anul 2011 când la biserica greco-catolică Sf. Andrei au fost organizate manifestări dedicate centenarului nașterii sale. Tot atunci s-a lansat volumul comemorativ scris de prof. Ioan Ciarnău “100 de ani de la nașterea marelui istoric român Francisc Pall”. Biografia istoricului este prezentată și în volumul “Tezaur spiritual careian”.  S-a așezat o placă memorială pe casa unde s-a născut, în curtea bisericii Sf. Andrei s-a dezvelit bustul istoricului, a fost declarat Cetățean de Onoare al orașului Carei. Din păcate, strada pe care mai există casa natală şi pe care s-a pus placa memorială, nu poartă numele reputatului istoric careian deşi au fost făcute demersuri în acest sens.

A urmat  şcoala primară şi Liceul „Vasile Lucaciu” din Carei (1918-1929), remarcându-se la învăţătură şi terminând ca şef de promoţie. A studiat apoi la Facultatea de Litere şi Filologie din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1933 cu menţiunea „Magna cum laude”. Calităţile intelectuale ale lui Francisc Pall au fost remarcate şi de către Nicolae Iorga, care l-a propus pentru continuarea studiilor în Occident. A studiat la Şcoala Română de la Roma (1934-1936) – unde şi-a luat doctoratul în istorie universală (cu o teză dedicată Cruciadei târzii: Ciriaco d’Ancona e la crociato contra i Turchi) – şi la Şcoala Română de la Fontenay-aux-Roses (1937-1938).

La Paris, a fost în acelaşi timp şi auditor liber la École de Chartes din Paris, după care a ascultat mai multe prelegeri de istorie medievală la Berlin.

Primăria Carei refuză ca strada pe care se află casa natală cu placa memorială Francisc Pall să îi poarte numele.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/105-ani-de-la-nasterea-istoricului-careian-francisc-pall.html

https://www.buletindecarei.ro/2011/11/%e2%80%9cnu-poti-invia-cu-adevarat-decat-in-pamantul-patriei-tale-centenar-francisc-pall.html

https://www.buletindecarei.ro/2011/11/placa-comemorativa-si-bust-pentru-francisc-pall.html

https://www.buletindecarei.ro/2015/02/francisc-pall-istoricul-careian-urmarit-de-securitate-i.html

 

 

 

 

Lasati un comentariu