Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

• publicat la: 31 august 2020
Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

Duminică, 30 august 2020, a avut loc la Carei marcarea a 80 de ani de la Dictatul de la Viena care a avut  consecințe dramatice pentru românii din partea de Nord Vest a Transilvaniei.

Organizatorii manifestării au fost Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare. Alături de careieni au fost  reprezentanți din toate satele  de foști refugiați: Ianculești, Horea, Marna Nouă, Scărișoara, Lucăceni dar  și  oaspeți din Oradea, Satu-Mare, Iași sau A fost  sfințit drapelul tricolor de către vicarul foraneu pr.Radu Filip și preotul ortodox  Gheorghe Sorian și a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național iar apoi a fost săvârșit  un parastas în memoria foștilor refugiați.

Imnul refugiaților a fost intonat de către toți cei prezenți care au primit la intrare un pliant care conținea versurile.

A onorat cu prezența subprefectul Cosmin Bota care a depus  o coroană de flori și a rostit  o alocuțiune.

Au mai fost prezenți reprezentanți ai Asociației rezerviștilor militari, Asociațiunii ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Asociației Unirea 2009, Asociației Codrenii.

După depunerea de coroane de către Asociațiunea ASTRA , Asociația Refugiaților  și Instituția Prefectului au urmat alocuțiunile.

Ionel Costescu, președintele Asociației Codrenii a  rostit o alocuțiune  în care a relatat despre consecințele Dictatului de la Viena în locurile sale natale dar și despre lipsa totală de atenție pentru istoria locală din partea politicienilor.

.

.

.

Au recitat poezii de George Coșbuc Mara Țineghe din Lucăceni și Răzvan Fuzi din Marna Nouă.

.

.

Grupurile de  moți din Marna  Nouă și Scărișoara au prezentat doinele de jale din perioada refugiului anilor 40  dar și cântece patriotice. O prezență constantă la acțiunile culturale românești din Carei este apreciata interpretă Angela Muntean care  și de această dată a bucurat sufletele participanților cu melodiile  adecvate momentului.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, a acordat  Diplome de Excelență celor care susțin activitățile atât prin prezență constantă cât  și prin implicare.

Veșnica pomenire, din veac în veac, celor care au îndurat suferințe cumplite dar nu au acceptat să renunțe la identitatea lor românească!

Buletin de Carei

GALERIE FOTO

 

comentarii

de Popescu la 31 august 2020 - 15:38

Așa ceva nu trebuie sa se mai repete între noi românii și maghiari.Intre francezi și germani care sau luptat secole la rând și erau dușmani de moarte au ajuns să se facă o reconciliere și astăzi sînt pilonii UE.Asa ceva nu trebuie sa se mai întâmple între două națiuni civilizate.

Raspunsuri

Lasati un comentariu