Risc crescut la Carei să se activeze roaming-ul chiar dacă nu ai părăsit țara. Situația în județ

• publicat la: 9 August 2020
Risc crescut la Carei să se activeze roaming-ul chiar dacă nu ai părăsit țara. Situația în județ

Un studiu al Agentiei Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată ca în peste o mie de localități din România se poate activa roaming-ul fără a părăsi țara.

ANCOM recomandă verificarea condițiilor de utilizare a serviciilor de telefonie și date mobile în roaming, dar și a setărilor telefonului, înainte de a pleca în vacanță, fie în România în localitățile de graniță, fie în statele pentru care nu există restricții de călătorie pe perioada pandemiei. Astfel utilizatorii pot evita cheltuieli nedorite. În apropierea granițelor se recomandă dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei, iar în cazul unei călătorii în afara țării trebuie verificat dacă planul tarifar contractat include serviciul de roaming. Totodată, trebuie acordată atenție opțiunii pentru depășirea plafonului de 50 de euro pentru utilizarea internetului mobil în roaming.

Utilizatorii care călătoresc pe teritoriul României trebuie să știe că există riscul să intre în roaming involuntar, în special în zonele de graniță, dacă au activat acest serviciu, iar telefonul mobil sau tableta utilizate sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În astfel de cazuri, echipamentul folosit se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află aceștia, care poate fi rețeaua unui operator dintr-un stat învecinat. Se recomandă ca utilizatorii aflați în aceste situații să fie atenți la mesajele venite din partea propriului operator, care este obligat să informeze abonaţii cu privire la tarifele pe care le aplică în roaming.

Utilizatorii care se află pe teritoriul României dar intră în roaming involuntar vor fi facturaţi pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Pentru ca utilizatorii să știe cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, pe lângă lista localităților de graniță publicată pe pagina de internet ANCOM, aici, localitățile cu risc de roaming involuntar au fost incluse și în harta aisemnal.ro. Astfel, accesând aisemnal.ro, pe lângă informațiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea și zonele de graniță în care riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice astfel la tarife de roaming.

Atunci când sunteți în zone de graniță, trebuie să fiți atenți când folosiți telefonul. Operatorii au obligația să vă anunțe prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la rețeaua unui operator străin. S-ar putea însă, din neatenție, să nu dați importanță unor astfel de mesaje. Și atunci, pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine să vă luați câteva măsuri de precauție:

  - selectați manual rețeaua (dezactivați opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei);
  - solicitați operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere, când vă deplasați în străinătate;
  - verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Raportul privind evaluarea situatiilor de roaming involuntar în zonele de frontieră a fost intocmit în cadrul campaniei de monitorizare pentru determinarea acoperirii cu servicii de voce si date.

Astfel, în perioada mai-octombrie 2019, cu ajutorul aparaturii si softurilor specifice, ANCOM a măsurat prin sesiuni de tip drive-test acoperirea cu servicii de comunicații electronice mobile  2G, 3G si 4G, în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori din România.

Potrivit documentului citat, localitatile cu risc de roaming au fost stabilite ca fiind acele localitati în care cel putin un pătrat din cele măsurate a fost catalogat cu risc de roaming.

Lasati un comentariu