Comemorare Francisc Pall și Neța Iercoșan la Carei

• publicat la: 25 septembrie 2020
Comemorare Francisc Pall și Neța Iercoșan la Carei

La 25 septembrie 1992 s-a stins din viață istoricul Francisc Pall. Născut la 24 noiembrie 1911 la Carei, avându-i ca părinţi pe Gheorghe Pall şi Maria Fărcaş,ţărani înstăriţi de confesiune greco-catolică, spunea…“Sunt de religie greco-catolică şi de origine românească,în ciuda numelui meu” afirma mulţi ani mai târziu însuşi Francisc Pall,făcând referire la scrierea numelui său.

Scrierea numelui său cu altă ortografie se datorează acţiunii de maghiarizare a etnicilor români, politică promovată de regimul austro-ungar mai ales după apariţia în 1907 a Legii lui Apponyi.

Francis Pall studiat la Liceul Vasile Lucaciu din orașul nostru, unde în 1919 și-a susținut bacalaureatul.  Între 1919-1933 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Cluj, unde a fost numit secretar și bibliotecar al Institutului de Istorie Universală și preparator universitar.

Între 1934-1936, în timp ce studia la Accademia di Romania din Roma, și-a susținut teza de doctorat cu tema Ciriaco d’Ancona e la Crociata contro i Turchi, în specialitatea de istorie medie universală și bizantinologie.

După 1936 a fost numit asistent universitar la Universitatea din Cluj iar în anul 1944 este numit conferențiar la aceeași universitate. Titlul de profesor universitar l-a primit în 1962. În 1972 a primit titlul de profesor emerit.

Opera sa încorporează contribuții fundamentale în problemele pe care le-a abordat: cruciadele, efortul anti-otoman al popoarelor din Balcani, umanismul și reforma religioasă, viața și personalitatea episcopului Inochentie Micu-Klein, căruia i-a dedicat trei volume de studii.

Centenarul nașterii lui Francis Pall a fost marcat la biserica Sf.Apostol Andrei în prezența academicianului Ioan Aurel Pop și a altor profesori universitari de la Cluj Napoca și Oradea. Simpozionul dedicat centenarului naşterii istoricului careiean Francisc Pall a fost o adevarată sărbătoare pentru minte, inimă şi istorie românească.

https://www.buletindecarei.ro/2011/11/%e2%80%9cnu-poti-invia-cu-adevarat-decat-in-pamantul-patriei-tale-centenar-francisc-pall.html

Pe casa natală a fost dezvelită o placă comemorativă dar nu s-a permis ca numele străzii să fie Francisc Pall, istoric român. S-a oferit în bătaie de joc  de către conducerea orașului o străduță fără case care să poarte numele celebrului și apreciatului istoric careian.

https://www.buletindecarei.ro/2020/08/francisc-pall-istoricul-roman-careian-si-strada-care-ii-poarta-numele.html

Tot la 25 septembrie, dar șapte ani mai târziu, s-a stins din viață dr. Neța Iercoșan, director al Muzeului Orășenesc Carei. Născut în 7 decembrie 1950, a studiat la Facultatea de istorie a Universității Babeș Bolyayi din Cluj Napoca. Timp de 21 de ani a fost directorul Muzeului careian, desfășurând o activitate științifică finalizată cu studii și lucrări de specialitate publicate în zeci de reviste sau cărți. În 1999 a obținut doctoratul în istorie, dar din păcate, în același an, se stinge din viață fulgerător. A fost unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură din municipiul Carei.

În memoria celor doi oameni de cultură, Direcția de Cultură Carei, prin directorul Bogdan Georgescu, a depus câte o coroană de flori: la bustul lui Pall Francisc, împreună cu părintele protopop Radu Filip (cel care a ridicat bustul marelui istoric) și la mormântul lui Neța Iercoșan, împreună cu soția acestuia, Ana.

 

Lasati un comentariu