Crucile eroilor români din Țara Codrului au fost vandalizate

• publicat la: 29 septembrie 2020
Crucile eroilor români din Țara Codrului au fost vandalizate

Ansamblul monumental de la Socond închinat memoriei ostaților români căzuți pentru eliberarea Transilvaniei a fost vandalizat. Președintele Asociației Codrenii a semnalat incidentul și ne-a remis imagini de la fața locului. După profanarea crucilor eroilor români care au luptat la Valea Uzului și au câștigat bătălia din octombrie 1916, acum a venit rândul crucilor eroilor din Țara Codrului.

Crucile de marmură cu tricolor au deranjat! Țara Codrului are drumuri de epocă, e prea românească pentru conducerea județului Satu Mare. Acum au vandalizat și crucile eroilor români din Țara Codrului.

La data de 5 noiembrie 2016, Asociaţia „CODRENII” a dăruit tezaurului codrenesc un ansamblu monumental dedicat jertfei soldaţilor români căzuţi la datorie în octombrie 1944 pentru reîntregirea hotarelor ţării.

Ansamblul monumental, străjuit de drapele tricolore, cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi precum şi un erou neidentificat, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944. Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari. Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea.

Nici sub propria țarină nu-și află liniștea eroii acestui neam?

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/sfintire-de-monument-inchinat-eroilor-romani-cazuti-la-datorie-in-19-octombrie-1944.html

https://www.buletindecarei.ro/2018/10/cinstirea-la-socond-a-memoriei-eroilor-cazuti-in-luptele-pentru-eliberarea-tarii.html

Lasati un comentariu