Dezastrul din energie și independența energetică a României

• publicat la: 14 septembrie 2020
Dezastrul din energie și independența energetică a României

„De opt zile, un colos energetic de 1.275 MW este oprit din lipsă de cărbune. Vrem să arătăm că nimeni nu se preocupă de acest lucru şi că nu am fost contactaţi de nimeni la Termocentrala Mintia”, s-a plâns la Țebea preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, din mijlocul protestatarilor care au urcat la manifestările comemorative dedicate lui Avram Iancu. Printre ei, câțiva greviști ai foamei, scrie www.demnitatea.info.

Termocentrala mai are vreo 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi de Termocentrala Paroşeni. Odată cu oprirea activității, aproximativ 4.000 de apartamente din municipiul Deva, racordate la sistemul centralizat de termoficare, au rămas fără apă caldă, amintește Agerpres. Și acesta este doar unul dintre dureroasele episoade-efect pe care le produc schimbările cerute de la Bruxelles…

România renunță total la electricitatea produsă din cărbune și îngroapă definitiv în pământ a cincea rezervă de cărbune din UE, după ce mai-marii Uniunii au hotărât că emisiile de carbon trebuie reduse. Germania nu se grăbește- își va închide până în 2038 termocentralele, iar Polonia chiar inaugura acum doi ani o centrală pe cărbune cu putere instalată de 1000 Mw…

La noi, rețeta sigură a dezastrului energetic se întregește, după cum constată analistul Petrișor Gabriel Peiu: am renunțat la rezervele de cărbune, nu construim centrale noi pe gaze, nu facem nimic cu zăcămintele din Marea Neagră, am renunțat și la proiectul celor două noi reactoare de la Cernavodă, iar acum plătim cea mai scumpă electricitate din întreaga regiune a fostei Europe de Est… Mai mult: am devenit un importator net de energie electrică. „Avem, în energie, o deteriorare majoră și pe toate fronturile. În anul 2018, exporturile de electricitate ale țării au fost de 5,4 TWh, la o producție de 60,7 TWh, iar importurile au fost de 2,8 TWh. Situația s-a deteriorat în 2019: exporturile s-au redus până la 4 TWh, importurile aproape s-au dublat, până la 5,5 TWh, iar producția a scăzut până la 56 TWh”, calcula Peiu într-un articol din Cotidianul

„Cu fiecare zi care trece protestul se radicalizează. Se adună tot mai mulţi oameni pentru a-l susţine, lucru care nu este nici în avantajul părţii guvernamentale, dar nici în avantajul nostru, ca organizaţie sindicală, pentru că n-o să mai putem negocia foarte mult. O să trebuiască să impunem condiţiile şi dacă le semnează bine, dacă nu, o să rămânem într-un protest pe care nu ştiu cine îl va putea gestiona pe mai departe”, a mai spus duminică liderul protestatarilor strânși la mormântul Crăișorului care lupta cândva pentru drepturile românilor. „Duhul lui Iancu este duhul dragostei de fraţi, este spiritul libertăţii, ca valoare supremă, postulată de Evanghelie. Este întruchiparea, în variantă românească, a valorilor care ne fac fericiţi şi împliniţi”, le-a amintit episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, celor care au venit și anul acesta la Țebea…

sursa demnitatea.info

Lasati un comentariu