Exemplu. Prefectul Bud și patronul Unicarm nu diferențiază fermierii sătmăreni pe criterii etnice

• publicat la: 23 septembrie 2020
Exemplu. Prefectul Bud și patronul Unicarm nu diferențiază fermierii sătmăreni pe criterii etnice

Spre deosebire de grupul UDMR  care organizează întâlniri cu fermierii maghiari din județ,constituiți deja într-o asociație, Prefectul Radu Bud și deținătorul UNICARM, Vasile Lucuț, vin cu propuneri de ajutorare pentru toți fermierii din județ, indiferent de naționalitate.

Vineri, 18 septembrie 2020, la Carei a avut loc o acțiune rușinoasă pentru candidații care cer voturile sătmărenilor și careienilor. Până și consilierul și finul primarului Kovacs a consemnat că întâlnirea dintre oficialii maghiari și candidații UDMR a fost doar pentru fermierii maghiari din zona Carei. RUȘINOS!

Oficialii din Ungaria  nu s-au ferit să facă campanie electorală pentru UDMR. De ce  nu a fost  invitat și ministrul agriculturii din România de către primarul orașului că doar locuiesc și români în oraș?

Nimic din programul electoral al candidaților Pataki Csaba și Kovacs Eugen nu se referă la comunitate în întregul ei. Până și clipurile lor electorale au în fundal acorduri  maghiare, nimic românesc  sau șvăbesc.

Exprimarea de tip ,,femierii maghiari din zona Careiului,, este o palmă dată bunei înțelegeri între cei de mai multe naționalități ce alcătuiesc comunitatea noastră. Este  o reminescență a imperiului austro-ungar și apoi a ocupației hortyste.

 

Prefectul Radu Bud a convocat o întâlnire de lucru cu  fermierii producători în domeniul creșterii suinelor și cu reprezentantul unuia dintre cei mai importanți procesatori de carne din țară, Vasile Lucuț, pentru a găsi soluții pe termen scurt pentru valorificarea porcilor ajunși la sfârșitul ciclului de creștere și care nu pot fi valorificați urmare a apariției focarelor de pestă porcină africană.

În județul Satu Mare, activitatea a 12 ferme de creștere intensivă a porcilor este grav afectată în prezent din cauza faptului că amplasamentul acestora este cuprins în zone de restricție pe o rază de 10 km față de focarele de pestă porcină africană, însumând 75.000 de porci. Cu toate că efectivele din ferme nu sunt afectate de pesta porcină africană, producătorii au interdicția de a-și desfășura activitatea de comerț, fiind interzisă mișcarea animalelor vii în aceste zone, conform planurilor de măsuri pentru controlul bolii pesta porcina africană instituite.

Reprezentantul procesatorului de carne UNICARM s-a arătat dispus să vină în sprijinul fermierilor și împreună cu aceștia a stabilit să înceapă în cel mai scurt timp sacrificarea în etape a porcilor urmată de procedura de tratament termic, inclusiv de congelare prealabilă, în cadrul halei de producție a societății sătmărene, aceasta fiind singura modalitate de procesare acceptată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Pentru eradicarea în cel mai scurt timp a focarelor active și evitarea propagării pestei porcine africane, prefectul Radu Bud a dispus un Plan de măsuri de verificare a stării de sănătate a porcilor din toate gospodăriilor din UAT-urile afectate în acest moment de boală, implicând pe lângă personalul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Jandarmerie, Poliție și Poliția de Frontieră.

Lasati un comentariu