Le mai spunem copiilor ,,ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face’’?

• publicat la: 25 septembrie 2020
Le mai spunem copiilor ,,ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face’’?

Fiecare familie se străduiește să insufle copiilor săi principii sănătoare de viață încă de la cele mai fragede vârste. Valorile pe care le predăm copiilor până la vârsta de 5 ani înseamnă educaţie. Orice părinte cu simțul datoriei și al respectului pentru comunitatea din care face parte îi vorbește copilului său despre onestitate, despre dreptate, respect reciproc, bun simț. Niciodată despre furt, despre  minciună, despre desconsiderarea persoanelor din jur chiar dacă nu sunt pe aceeași lungime de undă. Niciun părinte responsabil nu își educă copilul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de societate, să se abată de la regulile de bună conviețuire și cele legale.

În momentul în care copilul înţelege vorba ,,ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face’’, el înţelege că nu e corect, drept, să facă anumite lucruri. Îl înveţi să se imagineze în locul celorlalţi şi să se gândească exact cum s-ar simţi dacă i s-ar întâmpla lui.

Un copil care va înţelege cele mai importante valori umane, va fi un copil care va aduce o schimbare în bine  în lume.

Și atunci cum le explicăm copiilor noștri ajunși la vârsta majoratului sau trecuți de majorat că cel mai apreciat om al comunității careiene este un evazionist cu acte în regulă? Care nu plătește deloc taxe și impozite la Carei.  Care are la activ 5 firme falimentate și este un munte de aroganță! Dacă toți am refuza să ne plătim obligațiile la buget de unde ar mai încasa salarii evazionistul dovedit al orașului?

Cum să le mai spunem să nu părăsească orașul atunci când văd că cei cu specializări în domeniile cu posturi scoase la concurs sunt ,,tăiați,,  de către cei cu pile sau cu părinți ce fac parte din grupul de interese? Cazul administratorului parcului e doar unul din ele.

Cum să motivăm faptul că toate principiile de viață insuflate nu valorează doi bani în municipiul Carei unde conducerea orașului ,,taie  și spânzură,,   sfidează și umilește orice persoană ce  nu face parte din grupul de interese și mai mult, persoanele care s-au realizat pe plan profesional și au devenit  independente financiar (deci neșatajabile) sunt supuse oprobiului public atunci când  manifestă spirit civic și nu abdică de la principiile lor?

Mai putem vorbi măcar de respect dacă nu de obligația unora de a-și respecta cerințele din fișa postului?

Un careian merge la Primărie să afle  răspunsuri la problemele sale legata de  restanțele sale de plată,  drepturi confirmate de ITM, dar este scos afară cu agenții de pază pentru că deranjează liniștea primarului ales. Alți careieni depun în scris solicitări pentru  diverse situații. Sunt oameni simpli, neangajați politic și fără susținători din grupul de interese. Sunt doar careieni care își plătesc onest taxele  și impozitele. TOTAL ignorați de conducerea orașului care nu apleacă urechea să asculte măcar păsul lor.

Așa cum nu ascultă nici inițiativele celor care au reușit  în viață și vor să contribuie la dezvoltarea pe baze reale a cetății. Nu mai suntem orașul fără societăți poluante așa cum ne lăudam până acum nu atât de  mulți ani.

Ne dorim pentru copii noștri un viitor în care evazioniștii, ratații pe plan profesional, mincinoșii și  incompetenții  le vor reprezenta interesele?

Merită să stăm bine și să judecăm mai mult  înainte de a lua  o decizie.

Lasati un comentariu