Turneul Moromeții ajunge la Carei

• publicat la: 4 septembrie 2020
Turneul Moromeții ajunge la Carei

Vineri, 11 septembrie 2020, începând cu ora 18.00, în Parcul Dendrologic din Carei, în fața intrării principale a Castelului Károlyi, în aer liber, va avea loc spectacolul de teatru Moromeții, în regia lui Gavriil Pinte, susținut de actori ai trupei Arcadia din Oradea.

Evenimentul face parte din turneul de promovare Moromeții și se desfășoară în cadrul proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Spectacolul va fi prezentat în mai multe județe din țară și chiar și în Ungaria.

 Intrarea la eveniment este liberă, în limita a 70 de locuri, în aer liber.

 În caz de vreme nefavorabilă, spectacolul se va desfășura în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi, în limita a 50 de locuri.

 IMPORTANT! Accesul publicului este posibil cu respectarea regulilor impuse pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19.

 Detalii despre proiect și spectacol:

 Turneul Moromeții ia startul în septembrie

În perioada 9-14 septembrie spectacolul Moromeții, în regia lui Gavriil Pinte, va fi prezentat gratuit elevilor de liceu care se pregătesc pentru examenele de Bacalaureat din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, precum și celor din localitatea Gyula, Ungaria.
Spectacolul Moromeții, după Marin Preda,  s-a născut în cadrul proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu scopul de a sprijini adolescenții defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. După succesul premierei din 30 iulie, echipa artistică se pregătește pentru turneu.

 

În data de 9 septembrie, se întâlnește cu elevii din localitatea Marghita, în parcul din fața Colegiului Național Octavian Goga 2.  În 10 septembrie, Moromeții se joacă în curtea Bisericii Înălțarea Domnului din Peștiș. Data de 11 septembrie îi aduce mai aproape de publicul din Carei, căruia îi dă întâlnire în parcul Castelului Károlyi, iar în 12 septembrie, elevii din Zalău sunt invitați în Curtea Artiștilor. În data de 13 septembrie, spectacolul se va juca în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea bihoreană Vadu Crișului,  iar în 14 septembrie, Moromeții va avea două reprezentații pentru elevii români din Ungaria, în curtea Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula.

Elevii au acces gratuit, iar profesorii de limba și literatura română sunt invitați să li se alăture, pentru a susține la finele spectacolului sesiuni de Q&A pe tema romanului.
Spectacolul Moromeții are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa școlară. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea.

 

„Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România” Gavriil Pinte, regizor.
„E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. E surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă și bucăţile de lemn care devin actori”, Florian Silaghi, actor.
Spectacolul beneficiază și de o proiecție video în care sunt prezentate datini și obiceiuri românești, așa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susținut la Centrul de Plasament Tinca.
Din distribuție fac parte actori ai trupei Arcadia: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vușcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susținut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș. Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.
Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație este un proiect cofinanțat de AFCN și desfășurat de Asociația Culturală Teatrul de Copii, în parteneriat cu: Teatrul Regina Maria Oradea, Universitatea Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Direcția de Cultură Carei,  Centrul Cultural Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” Carei, Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula.

Lasati un comentariu