CEDO respinge plângerea unor maghiari care acuzau România de discriminare la Bacalaureat

• publicat la: 14 octombrie 2020
CEDO respinge plângerea unor maghiari care acuzau România de discriminare la Bacalaureat

De bună voie  și nesiliți de nimeni, elevii din România aleg înscrierea în clase de studiu cu limba de predare dorită. Fiecare dintre ei cunoaște la înscrierea în clasele cu predare înaltă limbă decât cea oficală a țării în care locuiesc care sunt condițiile  în care se desfășoară examenele obligatorii pentru obținerea unei Diplome. La Carei, municipiul din România, încă nu există nici la ora actuală clase cu predare în limba română pentru toate specializările de meserii de la liceele tehnologice, fapt nemenționat de elevii maghiari care au făcut reclamație la CEDO. Egalitatea în drepturi nu este  o politică dorită de unii minoritari.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins marți reclamația formulată de mai mulți cetățeni români de etnie maghiară, care acuzau o discriminare prin faptul că au fost obligați să susțină două examene suplimentare la Bacalaureat. De notat că decizia CEDO a fost luată cu o majoritate de cinci la doi, iar cele două voturi împotrivă au aparținut lui Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România) scrie hotnews.ro.

Reclamanții, etnici maghiari, s-au plâns, în temeiul articolului 1 al Protocolului 12 la Convenție, că au fost obligați să susțină două examene suplimentare în aceeași perioadă de timp de care au beneficiat toți liceenii care au susținut examenul de Bacalaureat. Pe aceste considerente, reclamanții au argumentat că elevii maghiari dispun de o perioadă mai scurtă de timp pentru a-și pregăti examenele față de elevii români și, similar, de o perioadă mai scurtă de odihnă între examene, ceea ce le reduce șansele de a promova Bacalaureatul.

Reclamanții s-au plâns de faptul că au fost discriminați din cauza modului în care este organizat examenul, afirmând că, în aceeași perioadă de timp, ei trebuie să susțină două examene suplimentare față de etnicii români. În plus, spuneau ei, examenele de limba și literatura română au fost foarte dificile pentru ei.

În opinia lor, toți liceenii ar trebui să susțină examenele de limba și literatură în limba maternă. Testarea nivelului de cunoștințe la aceste materii în aceeași manieră cu nativii de limba română ar fi constituit un caz clar de discriminare.

După analizarea argumentelor, judecătorii CEDO au decis, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că nu există o încălcare a Articolului 1 al Protocolului nr. 12 al Convenției.

Cele două voturi împotrivă au aparținut judecătorilor Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România).

sursa hotnews.ro

Lasati un comentariu