Discriminare și îngrădire a libertății religioase în România. Comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

• publicat la: 9 octombrie 2020
Discriminare și îngrădire a libertății religioase în România. Comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

În aceste zile care preced sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în spațiul din jurul Mitropoliei Iașului unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu avem voie să pătrundem decât dacă facem dovada că avem domiciliul în Iași. Până aici s-a ajuns cu îngrădirea libertății religioase.

Dreptul la credință ne este călcat în picioare!

INTERDICȚIA este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei Iașului să fie MAI MULȚI REPREZENTANȚI AI FORȚELOR DE ORDINE DECÂT ÎNCHINĂTORI.

Este efectul unei MĂSURI DISCRIMINATORII, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Am participat în acest an la Hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, la alte manifestări religioase care nu au fost  urmate de îmbolnăviri în masă și unde participanții au respectat regulile de protecție indicate.

Încă mai păstrăm în memorie situațiile de pe aeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca în plină Stare de Urgență când mii de oameni se înghesuiau să prindă cursele de Germania pentru a ajunge  la munci agricole. Mii de oameni se înghesuie oră de oră la metroul bucureștean pentru a se deplasala destinațiile dorite. În ziua alegerilor  locale, la Carei au fost zeci de oameni în fiecare oră în fața serviciului de evidența populației pentru eliberare de cărți de identitate pe bandă rulată fără ca vreo autoritate să se sesizeze și să ia măsuri.

Și tocmai de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, atunci când are loc cel mai important pelerinaj anual din România, autoritățile au găsit de cuviință să impună măsura interzicerii pătrunderii în spațiul din jurul Mitropoliei Iașului a celor care nu au  domiciliul în Iași.

Față de aceste măsuri a reacționat și Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

COMUNICAT

Având în vedere situația creată de adoptarea noilor măsuri prin Hotărârea 47/2020 a CNSU, potrivit cărora:

„Articolul 2: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor / pelerinilor din alte localități”;

Pentru a fi evitate situații similare cu cea de la Iași, când, urmare aplicării acestor măsuri, a fost practic anulat pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerăm că, pentru alinarea credincioșilor, se cuvine a fi luate în considerare următoarele măsuri de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei:

1. Scoaterea în procesiune solemnă a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, la Vecernia din sâmbăta aceasta, așezarea lor pe baldachinul împodobit și transmiterea permanentă a imaginii pe rețelele de socializare, cu mesajul că Sfânta așteaptă pelerinii la închinare pentru a-i vindeca de noua boală molipsitoare;

2. Revenirea asupra mesajului care a lăsat să se înțeleagă faptul că Mitropolia nu mai organizează sărbătoarea Sfintei în chip solemn, ca în fiecare an;

3. Chemare către creștinii din Moldova și din toată țara să vină la Iași, la sărbătoare, deoarece sunt așteptați de Sfânta care, acum, are ea nevoie de ajutorul lor pentru a o elibera din această mare strâmtorare;

4. Apel către autoritățile județene și locale să-și retragă măsurile de verificare a identității personale și să folosească forțele de ordine doar cu scopul de a supraveghea buna desfășurare, cu respectarea regulilor sanitare impuse de pandemie, a închinării pelerinilor la racla cu Sfintele Moaște;

5. Transmiterea unui mesaj care să afirme că nu există nici o dovadă medicală că întrunirile creștinilor și pelerinajele au produs focare de infectare (vezi cele din Ardeal: de la Nicula, Rohia și Moisei din 15 August – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului).

În final, această situație fără precedent, în care Sfânta Cuvioasă Parascheva este „izolată la domiciliu”, este un act absurd și abuziv, neconstituțional, care restricționează dreptul la manifestarea credinței religioase și libera circulație, act profund jignitor la adresa credinței poporului român, care se vede astfel discriminat de către conducătorii statului.

Discriminarea este evidentă și rezidă în aceea că se restricționează în mod absolut libertatea de mișcare a cetățenilor în cazul manifestărilor religioase (așa cum s-a întâmplat cu ocazia Sărbătorilor Pascale și recent în cazul Pelerinajului la racla Sfintei Parascheva), cu motivația prevenirii răspândirii epidemiei, în condițiile în care toți cetățenii României se bucură de libertate de mișcare în cazul transportului în comun (spre exemplu, cu Metroul, caz în care sunt deplasate mase mari de persoane zilnic, comparabile cu numărul persoanelor care ar fi participat la pelerinaj).

Acest act de discriminare nu ține seama de punctul de vedere exprimat de expertul în libertate religioasă al OSCE, Cătălin Raiu și anume:

„Conform standardelor internaţionale (ale ONU, OSCE, UE, Biroul pentru Libertatea Religioasă Internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA ș.a.), statele nu pot suspenda libertatea religioasă nici în stare de război şi nici în stare de urgenţă. Libertatea religioasă în dimensiunea ei externă poate fi restrânsă pentru restabilirea ordinii şi securităţii publice sau în situaţii de pandemie ca măsură excepţională, cu îndeplinirea următoarelor condiţii: 1. să fie prevăzută de lege […]

În afara acestor principii minimale, intruziunea statului în viaţa bisericească este o atitudine anti-democratică şi are potenţialul de a crea pe termen lung atât precedente periculoase, cât şi gesturi de ură la adresa membrilor comunităţilor religioase”.

Prin urmare, constatăm că măsurile luate astfel prin Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU încalcă grav autonomia asigurată de Constituție și de legea nr. 489/2006 a cultelor religioase din România, în principal prin aceea că se restrânge libertatea religioasă, libertatea de mișcare a cetățenilor. În condițiile în care municipiul Iași nu a fost declarat oraș în carantină și închis, s-a interzis enoriașilor care nu aveau domiciliu în acest oraș să participe la pelerinaj (punct de vedere exprimat și prof. dr. Vasile Astărăstoae). De asemenea, autonomia este încălcată în mod incorect prin impunerea unor măsuri care nu sunt luate prin lege, precum și prin crearea unei grave discriminări în exercitarea drepturilor fundamentale.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, să lumineze pe conducătorii României creștine spre a nu fi împotriva poporului român dreptcredincios și iubitor de Hristos!

Biroul de presă
al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

 

 

 

 

Lasati un comentariu