Jerbă de flori pentru Otilia Marchiș din partea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei

• publicat la: 9 octombrie 2020
Jerbă de flori pentru Otilia Marchiș din partea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei

Asociațiunea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei a depus astăzi o jerbă de flori la statuia  Otiliei Marchiș la aniversarea a 147 de ani de la nașterea acesteia. Este una dintre cele mai reprezentative personalități careiene.

Românca Otilia Marchiș este autoarea volumului  ,,Cartea Suferințelor,,  în care face  o radiografie a închisorilor și lagărelor hortyste din Budapesta de după eliberarea de bolșevici.

Otilia  Marchiș a fost fiica vicarului și protopopului de  Carei, George Marchiș dar și sora vicarului Romulus Marchiș, renumit pentru lupta dusă întru apărarea drepturilor românilor din această parte de țară românească. Romulus Marchiș a fost  și conducătorul delegației sătmărene ce a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Cei doi protopopi ai Careiului au fost înmormântați la Carei dar mormintele lor  ,,au dispărut,, subit, la ora actuală fiind de negăsit.

La Librăria orașului din subordinea Primăriei Carei nu se află NICIUN exemplar din volumul ,,Cartea Suferințelor,, în limba română. Se găsește în schimb din belșug volumul în limba maghiară care are trecut în locul numelui autoarei românce din Carei porecla sa batjocoritoare. Librăria din subordinea Primăriei cu conducere exclusiv UDMR se află chiar  lângă grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre.  Românilor li se refuză accesul la volumul în limba română a careiencei Otilia  Marchiș, secretara literară a renumitului Anatole France.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2020/10/otilia-marchis-la-147-de-ani-de-la-nasterea-sa.html

Lasati un comentariu