Parastas de pomenire pentru eroii din Socond. VIDEO

• publicat la: 21 octombrie 2020
Parastas de pomenire pentru eroii din Socond. VIDEO

Parastas de pomenire a  ostașilor români la cimitirul din Socond, acolo unde au fost vandalizate  o parte din crucile de marmură. Asociația Codrenii a organizat și în aceste condiții de restricții severe un moment religios și depuneri de coroane de flori la mormintele celor care s-au jertfit  în luptele purtate pentru eliberarea patriei noastre.

Glorie eternă ostașilor români!

Veșnica lor pomenire!

.

.

.

La data de 5 noiembrie 2016, Asociaţia „CODRENII” a ridicat  un ansamblu monumental dedicat jertfei soldaţilor români căzuţi la datorie în octombrie 1944 pentru reîntregirea hotarelor ţării.

Ansamblul monumental, străjuit de drapele tricolore, cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi precum şi un erou neidentificat, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944. Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari. Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea.

Eroii căzuţi în luptele pentru eliberarea Transilvaniei au fost omagiaţi în Anul Centenar al Marii Uniri de către aparţinătorii lor din judeţul Olt, veniţi în frunte cu protopopul de Caracal, pr.Mihai Vânătoru şi cu preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, lt.col(r) Victor Epure. La Socond au plâns și pietrele atunci când urmașii oltenilor ce își dorm aici somnul de  veci  au adus ,,lacrimi adunate în colţul năfrămilor mamelor şi soţiilor ,, dar şi…pământ din locul natal al eroilor.

,,Muică, suntem neam de piatră
Cînd e vorba pentru vatră,
Suntem pui de Brîncoveni,
De panduri si de Jieni,,.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2020/09/crucile-eroilor-romani-din-tara-codrului-au-fost-vandalizate.html

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/sfintire-de-monument-inchinat-eroilor-romani-cazuti-la-datorie-in-19-octombrie-1944.html

https://www.buletindecarei.ro/2018/10/cinstirea-la-socond-a-memoriei-eroilor-cazuti-in-luptele-pentru-eliberarea-tarii.html

comentarii

de Gheorghe Iosif la 21 octombrie 2020 - 23:07

Dumnezeu sa primeasca jertfa celor din Asociatia CODRENII!

Lasati un comentariu