Prof.Mihai Bertiean la 80 de ani. LA MULȚI ANI!

• publicat la: 17 noiembrie 2020
Prof.Mihai Bertiean la 80 de ani. LA MULȚI ANI!

Urăm astăzi cu deosebit respect LA MULȚI ANI prof. Mihai Bertiean la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani!

Prof.Mihai Bertiean este președintele de onoare al filialei Carei a Asociației expulzaților și refugiaților din 1940 și autor al monografiei satului Ianculești cu titlul „Ianculeşti – Un sat de moţi în Câmpia Careiului” alături de regretata dumnealui soție, prof.Maria Bertiean.

De numele familiei profesorilor Bertiean se leagă primele acțiuni de comemorare a Eroului Național Avram Iancu la Carei și Ianculești dar și a victimelor din urma activării  Dictatului de la Viena. Familia Bertiean a  susținut financiar ridicarea Monumentului comemorativ al foștilor refugiați și expulzați amplasat în curtea bisericii Sf. Apostol Andrei din Carei.

Datorită luptei dusă timp de 3 ani de zile de prof.Bertieanu a fost ridicat acest Monument comemorativ al foștilor refugiați și expulzați din Carei. Inițial a solicitată  primăriei Carei aprobarea pentru amplasarea lui pe domeniul public dar ostilitatea și apoi oferirea unui loc mai mult decât batjocoritor au făcut ca monumentul să fie primit doar de către părintele vicar și paroh Radu Filip în curtea bisericii Sf.Andrei. Prof.Mihai Bertiean a trecut și prin alte încercări care nu au făcut decât să îl întărească în tot ceea ce a întreprins întru slujirea neamului românesc. În august 2016, politicienii organizatori ai Zilelor satului Ianculești i-au refuzat dreptul de a acorda Diploma de onoare celui mai vârstnic refugiat din sat din partea Asociației Refugiaților și expulzaților din 1940 dar prof. mihai Bertiean nu s-a descurajat ci a acordat această distincție la margine de drum.

Frumoşii plopi ce străjuiesc drumul de intrare în Ianculesti dinspre Carei precum şi falnicii castani din sat provin din pepiniera realizată de soţii Bertieanu  în sat în perioada când erau dascăli la școala din sat. Microferma de pe lîngă scoala Ianculesti, înfiinţată  şi întreţinută de soţii Bertieanu, a devenit celebră nu numai in judet ci şi în ţară. Au fost recompensaţi cu diploma de Luminători ai satului din partea Consiliului Judeţean Satu Mare.

Acum 8 ani, în preajma zilei Naționale, prof. Mihai Bertiean scris un articol care este la fel de actual și acum.

https://www.buletindecarei.ro/2012/11/orasul-carei-oras-istoric.html

 

Daniela Ciută

 

 

 

comentarii

de Ioan Trif la 17 noiembrie 2020 - 16:37

LA MULTI ANI CU SĂNĂTATE DISTINSULUI PROF.MIHAI BERTIEAN
UN OM CU SUFLET ROMÂNESC !

Lasati un comentariu