Nu ratați fenomenul astrologic extrem de rar din această seară! Lumina asemănătoare Stelei de la Betleem va străluci după 794 de ani

• publicat la: 21 decembrie 2020
Nu ratați fenomenul astrologic extrem de rar din această seară! Lumina asemănătoare Stelei de la Betleem va străluci după 794 de ani

 Urmăriți cerul în această seară între orele 17 și 19,00.

,,În 2020, la data de 21 decembrie va avea loc un fenomen astrologic rar de care ne-am putea bucura dacă norii ne vor face cale spre bolta înstelată: vom putea observa pe cer o lumină asemănătoare celei degajate de Steaua de la Betleem care i-a călăuzit pe cei trei magi de la Răsărit. Un astfel de fenomen, extrem de rar, a avut loc în urmă cu 794 de ani, la 4 martie 1226,, specifică pe pagina sa Luminița Tucă de la Universitatea Valahia.

Calendarul Observatorului Astronomic din București specifică faptul că în perioada 15-30 decembrie planetele Jupiter și Saturn se află foarte aproape una de cealaltă pe cer, iar „apropierea minimă se produce în seara de 21 (decembrie n.n.)”, cu precizarea că ambele corpuri cerești, Jupiter și Saturn „se vor apropia aparent una de alta în seara de 21 decembrie, fiind vizibile ca un astru dublu pe cerul de seară. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. La București, Soarele va apune la ora 16:49, iar după ora 17:00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19:00, când apun.

Recomandarea noastră pentru observarea fenomenului rar este să priviți dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele. O conjuncție nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Capricornus”, aflăm de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

La data de 21 decembrie are loc Solstițiul de iarnă. Va fi cea mai lungă noapte din an. În lumea satului românesc de odinioară, pe dealuri, în Ajun de Crăciun sau mai devreme, se aprindeau roți de foc pentru a încălzi pământul roditor sau pentru a ajuta soarele să urce mai ușor pe bolta cerească. „Ziua de 20 decembrie (Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul sau Ignatul, cum îl numește poporul) își regăsește numele în lat. ignis=foc, adică «ziua (omului) Focului»; atunci, la marea cumpănă a cursei solare, cuvântul de ordine este mobilizarea tuturor forțelor naturii și a oamenilor pentru a susține bătrânul soare să reînceapă anuala cursă solară” (Romulus Antonescu, Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești), în vreme ce, tot acum, copiii își confecționează „Steaua Vitleemului” pentru a duce vestea Nașterii Mântuitorului.

 

Lasati un comentariu