Au fost repuse steagurile tricolore dispărute de la bustul lui Avram Iancu din Timișoara

• publicat la: 5 ianuarie 2021
Au fost repuse steagurile tricolore dispărute de la bustul lui Avram Iancu din Timișoara

Românii au un Erou Național care și după moarte dă fiori celor care nu iubesc neamul românesc. Avram Iancu este suflet din sufletul neamului său și dă putere celor care apără identitatea națională și luptă pentru drepturile românilor.

Președintele filialei Timișoara a Societății Cultural-Patriotice ,, Avram Iancu”, Ioan Ciama, anunță prin intermediul unui material publicat în Dacia Nemuritoare nr.89, că au fost furate steagurile naționale de la bustul Crăișorului amplasat în fața școlii care îi poartă numele. Atât steagurile tricolore cât și suportul în care erau amplasate. În ajunul Nașterii Mântuitorului, pe data de 23 decembrie 2020, o parte din membrii Biroului Executiv al Societății Cultural-Patriotice ,, Avram Iancu” Filiala Timișoara, dotați cu măști și păstrând distanța fizică impusă de pandemie, s-au deplasat la bustul Crăișorului Iancu, amplasat în fața Școlii gimnaziale nr. 19 – Avram Iancu din Timișoara, pentru a repune steagurile la locul lor ca o reparație morală față de memoria Eroului Național Avram Iancu.

,,Trăiască Duhul lui Iancu,

Trăiască moțul între moți,

Câmpia libertății spune că Avram Iancu suntem toți!,,

,,Dragi colegi,

Am venit astăzi aici la bustul Iancului în primul rând, pentru a face o reparație morală față de memoria Sa.
De peste șase luni, suportul de susținere și cele două steaguri de pe soclul bustului au …. dispărut!
Eroul lăcrimează trist pe soclu. Astăzi, însă, calvarul său s-a încheiat. Prin implicarea primvicepreședintelui nostru – ing. Traian Tipei și a doi membri (Dumitru Lazăr și Florin Mândru) au fost procurate două steaguri și s-a montat suportul, astfel că, începînd din 24.12. a.c. ora 1100 am redat Onoarea și Demnitatea Eroului.
Istoria acestui bust începe în anul 1992, când a fost scos din subsolul C. J. Timiș (unde zăcuse câțiva ani de zile, în așteparea unor vremuri mai bune) și amplasat în fața Școlii generale nr. 19 din B-dul Cetății, nr. 22, Timișoara, prin implicarea U.V.R. (Uniunea Vatra Românească) – Filiala Timiș, a BOR Parohia Mehala și a fostului director al Secției Drumuri Municipale Timișoara – ing. Alexandru Dan (Dumnezeu să-l odihnească).
Ulterior, școala a primit numele de Avram Iancu și datorită faptului că este situată în zona Mehala, unde au fost colonizați moții între anii 1923-1925.
Odată cu înființarea Filialei Timișoara a Societății Cutural-Patriotice,,Avram Iancu” din România (ianuarie 1994), aici au avut loc mari manifestări comemorative (anual, în a doua jumătatea a lunii septembrie) al căror organizator principal am fost noi, alături de Filiala Timiș a Uniunii Vatra Românească, Biserica Ortodoxă Mehala și Școala ,,Avram Iancu”.
Pe drept cuvânt, ceremonialele comemorative, care începeau cu un Te-Deum, defilarea gărzii de onoare, alocuțiuni, recital de poezii și cântece patriotice (susținute de către elevii școlii) și se încheiau cu Marșul lui Iancu, în acompaniamentul Fanfarei Cercului Militar Timișoara, puteau fi socotite o Mică Țebe, cu participanți în număr de peste două sute.
Asta s-a întâmplat între anii 1995-2007, după care, încet-încet,manifestările au scăzut în intensitate. Fanfara Cercului Militar Timișoara s-a privatizat, Filiala Timiș a Vetrei Românești a dispărut, profesorii școlii (mai în vârstă, cu sentimente național-patriotice) s-au pensionat… Cei mai tineri nu prea mai voiau să se implice, pretextând că este început de an școlar, aumulte probleme pe linie profesională etc., etc.
Am rămas noi și Biserica, la care a aderat Cenaclul ,,Liviu Rebreanu” al Cercului Militar Timișoara, care încheia ceremonia cu un recital de cântece patriotice și populare.
Din anul 2009, școala n-a mai avut nicio participare activă, la aceste comemorări.
Am încercat să organizăm simpozioane dedicate Revoluției lui Horea, Cloșca și Crișan și Avram Iancu, la școală, am invitat profesorii și elevii să participe la simpozioanele organizate de noi în incinta Cercului Militar Timișoara, dar am fost refuzați.
În toată perioada de când școala poartă numele eroului, n-a depus o coroană de flori la bustul său!
În interiorul școlii, pe pereții coridorului de la parter sunt amplasate zeci de tablouri ale unor personalități (unele, controversate), unul singur lipsește: cel al lui Avram Iancu, patronul spiritual (încă) al școlii!
Pe data de 10 septembrie 2020 am organizat o mică manifestare comemorativă (număr limitat impus de pandemie), în fața bustului lui Avram Iancu din fața școlii.
Am anunțat (cu trei zile înainte) pe d-na director a școlii despre ceea ce dorim să facem și am invitat-o să participe. S-a arătat bucuroasă, chiar entuziasmată, a promis că va participa, dar ….a lipsit!! Niciun alt cadru didactic al școlii n-a fost prezent, deși acțiunea a avut loc în fața școlii!!
Cu stupefacție și cu îndignare, am observat atunci că soclul pe care este așezat bustul lui Avram Iancu nu mai avea steagurile; fuseseră luate, iar suportul demontat !!!
Cine putea săvârși un asemenea act de profanare?!
Școala avea obligația să anunțe poliția, dar nu a făcut-o.
D-nii profesori ai școlii au trecut de nenumărate ori, la intrarea în școală, prin fața bustului devalizat al Marelui Erou, l-au avut, vrând-nevrând, în câmpul vizual, dar nu s-au sinchisit de acest act profanator.
Domniile lor nu sunt doar indiferenți față de actul în sine, ci și complici la acest act, câtă vreme nu au luat nicio atitudine!
Dragi colegi, spun aceste lucruri cu multă durere în suflet, pentrucă n-aș fi crezut niciodată că vom trăi să vedem asemenea lipsă de respect față de valorile naționale, față de eroii neamului, din partea unei instituții a Statului Român, care are principala menire tocmai de a educa tinerele vlăstare în spiritul național-patriotic, al cinstirii memoriei eroilor și martirilor nației și care se numește școală!!!
Vom discuta aceste aspecte reprobabile în cadrul Biroului Executiv al filialei noastre și ne vom adresa organelor în drept pentru a i se retrage numele sacru de Avram Iancu, cu care a fost învestită această școală, care nu-l respectă, nu-l prețuiește și nu-l iubește pe cel care îl are patron spiritual !
Comemorarea s-a încheiat cu o salbă de colinzi religioase și Marșul lui Iancu.
Cinstire Ție, Mărite Iancule!,,
.
Ioan Ciama
.
,,Și nu e român omul care în viață,
O dată măcar, într-un ceas minunat,
Pe sine privindu-se parcă în față,
Lui Iancu Avram nu i s-a închinat!,,
….

Lasati un comentariu