Dispar liceele românești Unio ,,Traian Vuia,, și ,,Elisa Zamfirescu,, din Satu Mare

• publicat la: 8 ianuarie 2021
Dispar liceele românești  Unio ,,Traian Vuia,, și ,,Elisa Zamfirescu,, din Satu Mare

Două licee românești dispar din rețeau școlară a municipiului Satu Mare din anul școlar 2021-2022. Este vorba despre liceul Unio Traian Vuia și liceul Elisa Zamfirescu. Motivul oficial? Scăderea numărului de elevi la cele două unități și creșterea cheltuielilor ce nu mai pot fi suportate de la bugetul local.

Cele două unități școlare vor fi absorbite de către liceele Ion I.C.Brătianu respectiv Constantin Brâncuși. Numărul elevilor din Satu Mare scade doar la secțiile cu predare în limba română. Scăderea e chiar drastică dacă luăm în considerare că vorbim de comasarea a 2 licee nu a 2 clase de elevi.

,,Această fuziune se impune datorită faptului că în ultimi ani la cele două unităţi de învăţământ numărul de elevi a scăzut considerabil iar cheltuielile privind funcţionarea depăşesc considerabil bugetul alocat conform costului standard şi cel alocat din veniturile proprii ale municipiului Satu Mare,, se specifică în Raportul de specialitate atașat  proiectului inițiat de primarul Kereskényi Gábor.

La ședința ordinară a CL Satu Mare din data de 22 decembrie 2020 a fost  inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea  noii rețele școlare  pentru anul de învățământ 2021-2022.

Toate detaliile se găsesc pe pagina oficială a Primăriei Satu Mare.

Este mai mult decât interesant faptul că doar numărul elevilor români scade considerabil la Satu Mare. La fel  se procedează și în mediul rural unde școlile românești au fost închise pe rupte iar cele ale minoritarilor au avut voie să funcționeze și cu număr  redus de elevi.  În satele românești de moți din zona Carei toate școlile au fost  închise iar cea din satul Ianculești chiar demolată. Copiii românilor sunt nevoiți să facă naveta chiar de la grădiniță.

Tot pe pagina oficială a Primăriei Satu Mare apar rezultatele la concursurile pentru posturile vacante din creșele din subordinea primăriei unde cei care nu cunosc limba maghiară nu au nicio șansă.

.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu