Evenimente organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare la Carei

• publicat la: 22 ianuarie 2021
Evenimente organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare la Carei

Ziua Culturii Maghiare a fost marcată la Carei, vineri 22 ianuarie 2021, printr-o serie de evenimente culturale. De această dată cititorii români au fost privilegiați pentru că au primit comunicat în limba română despre Ziua Culturii Maghiare spre deosebire de cititorii maghiari care nu au aflat nimic despre manifestările din Carei de Ziua Culturii Naționale.

La sediul Bibliotecii Municipale s-a deschis o expoziție de citate din creațiile unor mari scriitori maghiari, o expoziție de carte cu titluri de povești din vremea copilăriei bunicilor noștri și una de carte veche.

Apoi, de la ora 10.30 s-au depus coronițele culturii la busturile sau plăcile comemorative ale unor personalități ale culturii maghiare: Kaffka Margit, Kölcsey Ferenc, Révai Miklós, Petőfi Sándor, Károli Gáspár, Jászi Oszkár, Ady Endre.

La Castelul Károlyi a fost deschisă expoziția cu reproduceri fotografice după creațiile unor artiști maghiari renumiți, din domenii ale artei precum: pictură, sculptură și arhitectură, iar la Librăria Karul Libris, primii 20 de cumpărători care au achiziționat cărți în valoare de minim 30 de lei, din literatura maghiară, au primit cadou o monografie ilustrată a municipiului Carei.

Pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Carei, s-a închis sesiunea de înscriere pentru concursul online de recitări din creațiile poeților maghiari, ediția I, urmând ca în zilele următoare să fie anunțați câștigătorii.

Seria de evenimente s-a încheiat cu recitalul de pian și vioară susținut de  Székely Alpár (vioară) și Czumbil Bernadette (pian) la Castelul Károlyi, prestația artiștilor fiind deosebit de apreciată de publicul prezent. Programul, extrem de exigent din punct de vedere artistic, a cuprins fragmente muzicale ale compozitorilor:  Bartók Béla, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate și Vittorio Monti. Cuvântul de deschidere a aparținut directorului Centrului Cultural, Szűcs József, iar momentul de poezie lui Szolomájer Tímea, coordonatorul Cercului de teatru amator în limba maghiară de la Centrul Cultural Carei.

Organizatorii manifestărilor au fost: Centrul Cultural Carei, Biblioteca Municipală Carei și Direcția de Cultură Carei, în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare.

Lasati un comentariu