Fabuloasele salarii ale politrucilor care “s-au jucat” cu prețurile la energie electrică și la gaze

• publicat la: 3 ianuarie 2021
Fabuloasele salarii ale politrucilor care “s-au jucat” cu prețurile la energie electrică și la gaze

De la 1 ianuarie, multi dintre români vor plăti energie electrică mai scumpă (la fel si la gaze), iar institutia care trebuia să se ocupe de informarea populatiei a mimat fenomenul până în ultimul moment. Dovada că românii nu stiu nimic despre ce urmează să se întâmple de la 1 ianuarie 2020 stau sutele de mii de căutari despre “preturi energie electrica”, “facturi curent”, “liberalizare piata energie electrica” si multe astfel de cautari.

Autoritatea Natională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are la conducere oameni care sunt cunoscuti mai mult pentru veleitățile politice decât pentru competentele în domeniul energiei. Cu toate acestea, presedintele si cei doi vicepresedinti au salarii anuale de sute de mii de lei. Unele numiri pentru aceste posturi sunt politice si evidente avand in vedere trecutul celor care le ocupa acum.

Mircea Man – vicepresedinte ANRE

Pentru cei care nu ati auzit de el, Mircea Man este deputat cu state vechi, acesta având 5 mandate de ales. In 2017 “a iesit din politica” si s-a angajat pe un post de director la ANRE, iar la jumatatea anului acesta, Man a devenit vicepresedinte ANRE, dupa ce comisiile de industrii ale Senatului si Camerei Deputatilor si cea de energie de la Camera, au decis acest lucru intr-o sedinta comuna online.

Pentru postul de vicepresedinte erau propusi trei candati, unul de la PNL, Mircea Man si doi de la PSD, Valeriu Steriu si Marian Neacsu.

In declaratia de avere semnată chiar pe 24 iunie 2020, adică la o zi, dupa ce a fost numit, Mircea Man spune că a câștigat din salariul de director 240.000 de lei, adică o medie de 20.000 de lei pe luna. Nu stim cât câștigă din pozitia de vicepresedinte al ANRE, dar ne putem da seama din salariul celuilalt vicepresedinte.

Zoltan Nagy Bege – vicepresedinte ANRE

Ce de-al doilea vicepresedinte al ANRE,  Zoltan Nagy Bege, a câștigat în 2018 de la ANRE, 544.000 de lei, iar în 2019, veniturile acestuia din salariul de vicepresedinte s-au ridicat la putin peste 600.000 de lei, adică un salariu mediu de 50.000 de lei pe lună.

La un simplu calcul, comparând cu salariul minim net actual (1.346 lei), putem spune ca in 2019, in fiecare luna, vicepresedintele ANRE castiga peste 37 de salarii minime nete sau vreo 15 salarii medii pe economie. Deci intr-un an, s-a bucurat de echivalentul a aproape 450 de salarii minime pe economie.

Zoltan Nagy Bege este în ANRE de aproape 14 ani, de-a lungul timpului ocupand mai multe functii, până când a ajuns, în 2017, vicepresedinte.

integral pe ziare.com

Lasati un comentariu