Flori din partea ASTRA la 140 ani de la trecerea la cele veşnice a lui Toma Şorban de Cerneşti

• publicat la: 28 ianuarie 2021
Flori din partea ASTRA la 140 ani de la trecerea  la cele veşnice a lui Toma Şorban de Cerneşti

ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei a depus o jerbă de flori și a rostit  o rugăciune la mormântul preotului greco-catolic Toma Șorban de Cernești.

Veșnica lui pomenire din veac în veac!

Astăzi, 28 ianuarie comemorăm 140 ani de la trecerea  la cele veşnice a lui Toma Şorban de Cerneşti. S-a născut la Nyiradonyi, astăzi în Ungaria, în 7 iulie 1805.

A absolvit teologia la Ungvar. Între 1825-1829 a fost notar la Hurezu Mare.

În 1 august 1829 a fost hirotonit, funcţionând în parohia Hurezu Mare până în 1833. Din martie 1833, timp de 12 ani a fost paroh la Tiream.

Din noiembrie 1845 trece ca paroh la Carei, fiind multă vreme arhidiacon al părţilor sătmărene. S-a remarcat ca unul dintre primii membri sătmăreni ai ASTRA. A iniţiat numeroase acţinuni de ajutorare a studenţilor români de la Academia de Drept din Oradea. A sprijinit emanciparea şcolară a românilor sătmăreni. S-a numărat printre semnatarii protestului adresat de intelectualitatea sătmăreană comitetului suprem în ceea ce priveşte reprezentarea proporţională a românilor în cadrul organelor comitatense.

A fost asesor consistorial, inspector al şcolilor vernaculare, preot jubiliar. Pentru meritele sale deosebite a fost răsplătit cu ordinul „Crucea de Aur”, primit cu ocazia Centenarului Episcopiei Unite Oradea, în 1877.

În anul 1879, revista „Familia” a relatat sărbătorirea lui Toma Şorban la Carei în articolul „Un jubileu în Sătmar” (XV, Nr. 65, p. 430).

A trecut la cel veşnice în 28 ianuarie 1881. Este înmormântat la Carei, la slujba de înmormântare fiind prezenţi, printre alţii, Iustin Popfiu, Gavril Lazăr şi Vasile Vankay.

Mormântul său este amplasat lângă capela mortuară. Ne bucurăm că încă mai există acest mormânt  și putem aduce prinos de recunoștință primului membru al ASTRA din părțile noastre. Mormintele renumiților protopopi George Marchiș și Romulus Marchiș, luptători de seamă pentru drepturile românilor din această parte de țară, au fost desființate iar ale altor dascăli de renume au fost scoase la vânzare.

 

Conducerea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,,  Carei

Lasati un comentariu