Comemorare Iuliu Maniu. Sfârșit cumplit, mormânt necunoscut

• publicat la: 5 februarie 2021
Comemorare Iuliu Maniu. Sfârșit cumplit, mormânt necunoscut
.
În zorii zilei de 5 februarie 1953 se stingea, într-o celulă a închisorii Sighet, liderul opoziţiei democratice anticomuniste din România, Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc.
.
Iuliu Maniu a fost cel care a introdus administratia românească la Carei în 27 aprilie 1919 și a pregătit apoi  vizita de la Carei a familiei regale. Preluarea administrației și semnarea actelor oficiale au avut loc  în actuala Sală Festivă  liceului Iuliu Maniu.
.
În iulie 1947, PNŢ este scos în afara legii, iar Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi ceilalţi lideri sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi. Iuliu Maniu avea 75 de ani la data arestării, şi este condamnat la închisoare pe viaţă sub acuzaţia de înaltă trădare şi spionaj în favoarea anglo-americanilor. Sentinţa a fost dată în data de la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu fiind este încarcerat mai întâi în penitenciarul Galaţi, iar din august 1951, la Sighet. Moare la 5 februarie 1953, grav bolnav şi lispit de orice asistenţă medicală, fiind aruncat într-o groapă anonimă, motiv pentru care rămăşiţele sale pământeşti nu au putut fi identificate nici până astăzi.
Actul său de deces a fost eliberat abia în 1957, când un decret secret al stăpânirii comuniste reglementa eliberarea certificatelor pentru mii de decese survenite în închisorile şi lagărele de exterminare timp de 10 ani şi care nu erau consemnate în nici un fel în registrele de stare civilă.
SURSA: Muzeul Rezistenţei
.
.
.
.
.

Vineri, 5 februarie 2021, la împlinirea a 68 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, Direcția de Cultură a municipiului Carei a deschis o expoziție la Castelul Károlyi și la Biblioteca Municipală cu reproduceri fotografice reprezentând cele mai importante momente din viața acestuia. Totodată, alături de conducerea Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, au fost depuse coroane de flori la placa memorială de pe clădirea instituției de învățământ care îi poartă numele.

Cu această ocazie a fost editată broșura realizată de către Direcția de Cultură Carei, intitulată ”Iuliu Maniu – viața și activitatea marelui patriot român”, câteva exemplare fiind dăruite Bibliotecii liceului și Bibliotecii Municipale Carei.

.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu