Comemorare Péter Karácsonyi

• publicat la: 25 martie 2021
Comemorare  Péter Karácsonyi
Moartea nu poate șterge memoria unui om care a înfrumusețat viața a sute de tineri și care și-a dedicat viața acestui oraș.
La 25 martie 1940 s-a născut Péter Karácsonyi, omul de care se leagă unul dintre cele mai renumite ”brand-uri” pentru care orașul Carei a devenit cunoscut în țară și nu numai: ”Castelanii”.
Péter Karácsonyi s-a născut la 25martie 1940 la Budapesta. În 1956 a susținut examenul de bacalaureat la Carei, în 1959 s-a licențiat în electronică la Timișoara, în 1962 s-a specializat în construcții de drumuri și poduri la Cluj Napoca, iar în 1965 a obținut și diploma de pedagog. În 1971 a absolvit Facultatea de Compoziție și Muzicologie din cadrul Conservatorului din Cluj Napoca, după care, în1978 a devenit dirijor. A înființat curentul muzical ”Castelanii”, a colaborat cu cei mai mari artiști și compozitori din țară, a pregătit mai multe generații de tineri, formații de estradă și soliști care au câștigat numeroase premii în țară și străinătate, care au înregistrat în premieră albume muzicale la RadioTeleviziunea Română, au participat la numeroase festivaluri și emisiuni televizate.
S-a stins din viață la 20 octombrie  2001. În anul 2005 a fost distins, post mortem, cu premiul ”Pro-Urbe”, iar în 2014 cu tilul de ”Cetățean de Onoare – post mortem” al municipiului Carei. Péter Karácsonyi are un bust în curtea Centrului Cultural Carei, realizat din donații.
Domnul profesor Péter Karácsonyi a fost un om extrem de jovial, un excelent instrumentist și pedagog, avea o cultură generală debordantă, era zâmbitor, optimist și deosebit de inteligent. Celebrul compozitor Jolt Kerestely spunea despre acesta că, dacă înainte de 1989 ar fi existat termenul de manager în cultură, atunci el declară că Péter Karácsonyi a fost cel mai mare manager cultural din România.
În memoria lui a fost depusă azi o coroană de flori din partea Direcției de Cultură Carei și a Centrului Cultural, de către foștii săi elevi: Bogdan Georgescu și Szűcs József.

Lasati un comentariu