Fostul vicepreședinte PSD al CJ Satu Mare a fost achitat pentru acuzațiile de șantaj prin presă. Declarațiile martorului Szasz nu se confirmă

• publicat la: 30 martie 2021
Fostul vicepreședinte PSD al CJ Satu Mare a fost achitat pentru acuzațiile de șantaj prin presă. Declarațiile martorului Szasz nu se confirmă

Mircea Govor a fost achitat  de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea. Unul dintre martorii care au declarat împotriva sa este Szasz Lorand ajuns ulterior consilier al primarului și președintelui UDMR Carei. Acesta a declarat că a acceptat să scrie articole la ordin pe vremea când era director  la redacția Gazeta de Nord Vest. Urmare a sentinței definitive a Curții de Apel Oradea, declarațiile martorului Szasz nu se confirmă. Or fi false?

Curtea de Apel Oradea a admis, marți, apelul declarat de Govor și a decis să-l achite pe acesta pentru singura acuzație de șantaj pentru care fusese condamnat în primă instanță la 2 ani de închisoare cu suspendare. Pe fond, fostul vicepreședinte de CJ a fost achitat de Tribunalul Satu Mare pentru alte două acuzații de șantaj cuprinse în dosarul instrumentat de procurorii anticorupție orădeni, notează bihorjust.ro.

Curtea de Apel Oradea a respins apelul DNA, dar le-a admis pe cele declarate de Mircea Govor și un alt inculpat, Constantin Mirel Vlas. Instanța a desființat sentința Tribunalului Satu Mare prin care Govor a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru unul dintre cele trei capete de acuzare și l-a achitat pe acesta în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală – fapta nu este prevăzută de legea penală.  sursa bihorjust.ro

Găsiți în continuare  o parte din declarațiile  martorului Szasz Lorand  în procesul celor anchetați de DNA Oradea.

“Cu privire acest aspect, martorul Sasz Lorand, cel care a redactat acest articol( n.r.-la rubrica ”Gura Târgului”- pagina 16, intitulat ”Consultanță dubioasă”)  a declarat că din momentul în care acesta a devenit redactor șef al ziarului (anul 2007) și până în prezent, Mircea Govor a controlat toate firmele care editau Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la fel cum controlează și SC Nord Vest TV Advertising SRL, unde în drept, asociat unic este fiul său Răzvan, atât din punct de vedere al politicii editoriale dar și din punct de vedere financiar. Astfel, Mircea Govor cunoștea ce articole se publică în ziar, controla ce persoane sunt atacate și uneori chiar îi cerea personal redactorului șef Szasz Lorand, ce investigații jurnalistice să demareze sau îi furniza informațiile de primă sesizare pe care acesta le dezvolta în investigații….inclusiv  ancheta jurnalistică pentru care  Sasz Lorand s-a deplasat  la Budapesta pentru a se documenta în legătură cu acționariatul EUNITAS KFT Ungaria. ”

Tot in referatul DNA apare ca “Martorul (n.r.-  Szasz )  a menționat că nu a făcut opoziție acestei dispoziții a lui Govor Mircea, fiind obișnuit cu astfel de situații: ” Fiind jurnalist de investigație înțelegeam modul în care se derulau acțiunile celor din staff și care era scopul lor final, dar atât eu cât și ceilalți colegi eram efectiv în permanență sub presiunea concedierii dacă am fi intenționat să facem opoziție. De la înființare și până în prezent, cotidianul Gazeta de Nord Vest a fost folosit atât de Govor Mircea cât și de Valer Marian în interes personal”….

Ajuns la biroul lui Dicu Levente, acesta i-a spus jurnalistului că a vorbit cu ”șeful său”, acesta înțelegând din exprimare că în fapt a discutat cu Mircea Govor, după care avocatul a precizat că se vor încheia contracte de publicitate cu Gazeta de Nord Vest Satu Mare, prin firma Media Total SRL, contra sumei de circa 100.000 lei. Cu ocazia acelei discuții, Dicu Levente i-a înmânat lui Sasz Lorand datele de identificare ale firmelor Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pentru ca fi redactate contractele, respectiv facturile dintre acele societăți comerciale și SC MEDIA TOTAL (firmă despre care martorul Sasz Lorand a arătat că avea un rol de paravan între firmele care achiziționau servicii de publicitate și Nord Vest TV Advertising SRL).
Din declarațiile martorilor Sasz Lorand și Dicu Levente rezultă că, ulterior acelei prime discuții, redactorul șef al Gazetei de Nord Vest Satu Mare i-a adus avocatului mai multe facturi de furnizare servicii de publicitate, respectiv contractele redactate dintre TARR CONST SRL – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, respectiv TCM NORD Baia Mare – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pe care Dicu Levente le-a predat mai departe lui Tarr Csongor și Pop Silviu, care le-au achitat prin virament bancar.”

Acestea sunt realizările în domeniul jurnalistic ale informatorului Szasz angajat la Primăria Carei și plătit cu sume  pe care se rușinează să le facă publice prin Declarația de Avere. Mai multe detalii  puteți găsi AICI.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu