La Satu Mare a dispărut placa memorială a lui Ilie C. Barbul

• publicat la: 5 martie 2021
La Satu Mare a dispărut placa memorială a lui Ilie C. Barbul

Nu doar în Centrul Civic din Satu Mare dispar simbolurile românești ci și în alte părți ale orașului reședință de județ. Românii cu sentimente patriotice locale au observat că busturile personalităților românești sunt  lăsate în beznă iar unele acoperite de vegetație în timp ce de pe unele case memoriale dispar plăcile.

Vă prezentăm în continuare  una dintre aceste situații semnalată de sătmăreni cu dragoste pentru istoria locală.

În municipiul Satu Mare, pe strada Mihai Viteazul la nr.22 se află casa celui care a fost unul dintre principalii artizani ai Unirii de la 1918 din părțile sătmărene, Ilie Carol Barbul (1883 – 1946). A fost un neobosit luptător pentru drepturile românilor din Sătmar și unul dintre principalii susținători ai Despărțământului sătmărean al ASTRA.

După Revoluție, pe casa în care a locuit, a fost amplasată o placă memorială, care să-i cinstească memoria. În casa aceasta se adunau unioniștii sătmăreni spre a lua pildă de patriotism și îmbărbătare în vremuri grele pentru ființa noastră națională.

Până aici, povestea este frumoasă, numai că într-o zi, sub pretextul renovării, placa lui Barbul a dispărut. În zadar unii sătmăreni au sesizat Direcția pentru Cultură și au insistat pentru repunerea plăcii pe fațada casei, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, pentru că unii funcționari așa înțeleg să apere memoria și identitatea românească pe aceste meleaguri. Chiar dacă mulți ne-au spus că demersul nostru este inutil, pentru că și ideea românească în Satu Mare este de mult condamnată, totuși mai tragem un semnal de alarmă, pentru că spiritualitatea românească este amenințată grav și la Satu Mare, chiar cu ticăloasa complicitate a celor care ar trebui să o apere.

Din păcate, acest caz nu este singular, iar anularea identității noastre naționale, este pe zi ce trece tot mai eficientă, în indiferența generală a celor care sunt plătiți cu salarii bune pentru a-și face datoria.

Așteptăm un răspuns din partea Direcției pentru Cultură Satu Mare!

Lasati un comentariu