Respect! Un deputat de Ilfov e mai interesat de soarta claselor de limba română din județul nostru decât parlamentarii sătmăreni

• publicat la: 10 martie 2021
Respect! Un deputat de Ilfov e mai interesat de soarta claselor de limba română din județul nostru decât parlamentarii sătmăreni

Deputatul liberal de Ilfov a reacționat la materialele publicate de Buletin de Carei și a adresat o interpelare ministrului Educației, Sorin Câmpeanu. Aprecieri și considerație pentru implicare!

În urma adresei către ministrul Educației acesta a solicitat informații în teren…tocmai de la cei care au aprobat ciuntirea claselor cu predare în limba română, a celor care au aprobat comasarea liceelor românești din Satu Mare și le-au exilat la margine și nu în centru unde sunt toate liceele cu predare în limba maghiară. Ministrul Educației a beneficiat, cu alte cuvinte, de un răspuns elaborat pentru a se ascunde ciuntirile claselor cu predare în limba română.

Nicio clasă cu predare  în limba maghiară nu a fost redusă așa că răspunsul ministrului denotă o totală lipsă de cunoaștere  a problemelor din județul Satu Mare.

Ministrul Educației nu știe că în județul Satu Mare trăiesc peste 65% români și se reduc DOAR clasele cu predare în limba română? Cât ne mai umiliți copiii?

La Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu societățile Polipol și Steiger SRL care susțin învățământul profesional tip DUAL au cerut doar clase cu predare în limba maghiară.

Inspectoratul Școlar Satu Mare  a comunicat Liceului Tehnologic Iuliu Maniu din Carei că aprobă doar o clasă de liceu și clase de profesională predominant cu predare în limba maghiară deși conducerea liceului a SOLICITAT 3 CLASE DE LICEU! În aceste condiții cadrele didactice s-au deplasat la Satu Mare pentru a protesta. Degeaba. Politicienii sunt cei care numesc inspectorii școlari iar aceștia trebuie apoi să se comporte ca atare. Așa că la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu Carei rămâne cum a afirmat ieri la negocieri inspectorul Kallos Zoltan numit de UDMR subsecretar de stat la Ministerul Educației: 1 clasă de liceu cu dublă specializare, predare în limba română, 1 clasă de profesională în limba română și 2 clase de profesională cu predare în limba maghiară. Din 3 clase de liceu solicitate s-a aprobat doar 1.

Situația e  și mai dezastruoasă la Liceul din Tășnad, un oraș aflat la 28 de km de Carei care deservește toate satele din partea de sud a județului. Din cele 3 clase de liceu solicitate  nu s-a aprobat NICIUNA.  Clasa de filologie a fost una cu rezultate remarcabile iar  pentru anul școlar viitor au existat 28 de cereri pentru cele 26 de locuri. Pentru rezultatele obținute  la Olimpiadele Școlare cu elevii de la această clasă de filologie, profesorul Pomian a fost desemnat de către Primăria Tășnad ,,Cetățean de Onoare,,.

Politicienii sătmăreni se dau de ceasul morții pentru a ascunde din reducerile drastice ale conducerii inspectoratului școlar și ne scot ochii cu clasele tehnologice ce le oferă în schimbul celor cu anumite specializări. Chiar nu putem trimite toți elevii la clase de meserii domnilor politicieni! Știm că sunteți mulți absolvenți de clase profesionale dar trebuie să lăsați libertatea de alegere  pentru fiecare elev sătmărean.

La Liceul Ioan Slavici din Satu Mare a rămas doar o singură clasă de informatică în condițiile  în care existau cereri concrete pentru 2 clase!

Știm că domnul ministru este politician și solicită informații de la colegii politicieni din județul Satu Mare dar pentru o corectă informare ar trebui să arunce  un ochi și peste  informările noastre documentate așa cum a procedat domnul deputat Daniel Gheorghe care a și participat la Carei la un simpozion dedicat comemorării victimelor din urma aplicării Dictatului de la Viena  în această parte de țară românească.

Cât mai permitem bătaia de joc la adresa românilor …în România?

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/atac-la-adresa-invatamantului-in-limba-romana-la-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/efectele-cooptarii-udmr-la-guvernare-comasare-de-licee-romanesti-si-reducerea-claselor-cu-predare-in-limba-romana-la-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/dispar-liceele-romanesti-unio-traian-vuia-si-elisa-zamfirescu-din-satu-mare.html