Unul din premiile ,,Pr.Prof.dr.Ilie Moldovan,, ajunge la Carei

• publicat la: 16 martie 2021
Unul din  premiile ,,Pr.Prof.dr.Ilie Moldovan,,  ajunge la Carei
.
Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş a fost sărbătorită duminică, 14 martie, la Sfântu Gheorghe. Manifestările au fost organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe.
Programul manifestărilor care s-au desfășurat la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă a cuprins dezbaterea cu tema „Aspecte ale solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş” şi înmânarea premiilor „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan” unor personalităţi care s-au remarcat prin susţinerea demersurilor românilor din cele trei judeţe, pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale.
PROF. ING. MARIA PELIGRAD, președintele Fundației „Mihai Viteazul”, membru în Consiliul Director al FCRCHM, a prezentat comunicarea cu titlul „Participarea formațiilor folclorice, corale și a cercetătorilor din întreaga țară la manifestările organizate de Fundația «Mihai Viteazul»”.
.
Moderatori  au fost  dr. Mihai Tîrnoveanu, președinte la Calea Neamului  și Pr. Ioan Marin, preot paroh la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe – Paracalis Episcopal, director al CEDMNC; preşedinte al Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”.
.
Unul dintre premiile acordate a sosit la Carei, fapt pentru care aduc alese  mulțumiri organizatorilor. Mulțumesc colegei mele de la ASTRA, vicepreședinta Maria Crețu Graur  pentru că a dat citire mesajului meu în condițiile  în care nu am reușit să ajung la evenimentul deosebit de duminică, 14 martie 2021.
.

Din ținutul dacilor liberi, Carei,  vă adresez alese  mulțumiri pentru nominalizare! Deosebită considerație pentru munca și jertfa ce  o depuneți aici, în ținutul dacilor munteni, întru păstrarea identității noastre românești. Un cântec istoric ne-aduce aminte că frații în veci vor fi frați așa că vom continua să ne manifestăm și să ne iubim ca frații, aici, în țara noastră.

Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş, manifestare organizată de  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, trebuie să fie promovată în toată țara pentru că suntem de fapt o mare familie românească.

Păstrez amintiri deosebit de plăcute de la manifestările de la Carei la care au participat dl. Ioan Lăcătușu, dr.Mihai Târnoveanu,  dna Mihaela Aionesei dar și vicepreședinta ASTRA, dna Maria Crețu Graur. Nu uit nici de protestul de la București pentru Codul Administrativ dar nici de participarea la ceas de restriște  la evenimentele de la Valea Uzului când alături de alți români din țară am stat umăr la umăr  pentru apărarea memoriei eroilor români. Distanța  nu mai este un impediment când e nevoie să ne apărăm limba, eroii, țara.

Mulțumindu-vă încă o data pentru nominalizare, vă doresc multă sănătate și putere de muncă pentru a îndeplini tot ce v-ați propus în folosul neamului nostru românesc.

,,Români pentru români,, să fie îndemnul care să ne călăuzească fiecare pas!

.

Premiul pentru sponsorii și binefăcătorii care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe:

  1. Familia acad. Horia Colan – dr. Monica Colan şi dr. Ligia Simonescu-Colan din Cluj-Napoca;
  2. col. (r) Ioan Ţăranu, Nicușor Moise și Bogdan Baciu – sponsori ai lucrărilor de restaurare ale Bisericii ortodoxe din Mărtănuș, comuna Brețcu, și ai învățământului în limba română din zona Târgu Secuiesc;
  3. sponsorii şi binefăcătorii Proiectului „Fii Voluntar” coordonat de pr. Antonie Vasile Tămaş, Parohia Ortodoxă Vâlcele;
  4. sponsorii şi binefăcătorii Casei de Copii „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc;
  5. sponsorii şi binefăcătorii proiectului „Bursele români pentru români” pentru copii din judeţele Covasna şi Harghita, coordonat de dr. Mihai Tîrnoveanu, Asociaţia „Calea Neamului”, Braşov
  6. Radu Lăzăroiu, manager Romaqua Group Borsec, sponsor al unor proiecte culturale din județele Covasna și Harghita.

– Premiul pentru cercetătorii care s-au remarcat prin lucrările și studiile întreprinse și prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic:

  1. Prof. univ. dr. Alexandru Porţeanu, Bucureşti;
  2. Col. (r) dr. Vasile Şt. Tutula, Cluj-Napoca;
  3. Liliana Oprescu, Sibiu;
  4. Dr. Adrian Deheleanu, Timişoara

– Premiul pentru partenerii care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice din cele trei județe:

  1. Col. (r) dr. Dan Prisăcaru, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Iaşi;
  2. Prof. Vilică Munteanu şi Mihaela Chelaru, Asociaţia Arhiviştilor Bacău;
  3. Ing. Gheorghe Bejan şi dr. Anton Coşa, Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”;

– Premiul pentru publiciștii care au relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă:

  1. Scriitorul Ioan Barbu – revista „Rotonda valahă”, Râmnicu Vâlcea;
  2. Prof. univ. dr. Mircea Popa – revista „ASTRA clujeană”, Cluj-Napoca;
  3. Irina Airinei Vasile – Agenţia de ştiri Anima Fori News, București;
  4. Daniela Ciută – publicația „Buletin de Carei”, Carei, jud. Satu Mare

– Premiul pentru conducători ai unor asociații culturale și civice care s-au implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din cele trei județe și au participat la manifestările culturale românești din zonă:

  1. Prof. Ronică Leonte – Centrul Cultural Tupilați, jud. Neamț,
  2. Prof. Cezar Neacșu – Ansamblul Folcloric „Colinda”, satul Mățău, comuna Mioarele, jud. Argeș;
  3. Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, instituție care tutelează „Ceata Mare a urșilor din Dărmănești”

Daniela Ciută

Lasati un comentariu