80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

• publicat la: 1 aprilie 2021
80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

Pe 1 aprilie 1941, între 3.000 și 5000 de români au fost pur și simplu masacrați de către soldații sovietici la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, pe teritoriul românesc azi furat de Ucraina ca succesoare a URSS și beneficiara a Tratatului trădător din 1997.

Prin legea nr.68/10 mai 2011, această zi a fost declarată „Zi Națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântana Albă și alte zone, ale deportărilor, Foametei și a altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”.

Joi, 1 aprilie, de la ora 18:00, în Piața Națiunii (în față la UMF Iași), Liga Studenților (LS IAȘI) organizează o acțiune comemorativă la împlinirea a 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă.

În București, azi, Starea de Libertate omagiază victimele de la Fântâna Albă printr-o acțiune inedită, în Piața Universității, începând cu 5 și jumătate, în memoria românilor care au murit pentru țara lor și Libertate, după cum se afirmă în Evenimentul creat pe Facebook.

„După tradiționala întâlnire din Piața Universității, consacrată deja la 5 și jumătate, ne vom îndrepta în marș spre Ambasada Rusiei, succesoarea de drept și de facto a URSS, pentru a urma exemplul colegilor bucovineni, al mânăstirilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care și-au anunțat participarea la #FântânaAlbă80 cât și pe cel al Ligii Studenților din Iași, care va organiza un eveniment similar în Piața Națiunii din Iași. Vom forma o cruce umană, cu candele în mâini, și ne vom ruga pentru sufletele celor 5000 de români uciși acum 80 de ani. Frați români, să nu ne uităm eroii și martirii căzuți pentru Libertate! Lupta lor e lupta noastră! La 5 jumate, la Universitate!”, se mai arată în mesajul publicat de Starea de Libertate.

În iunie 1940, România a fost nevoită să cedeze Uniunii Sovietice nordul Bucovinei. Armata Roșie și NKVD-ul au ocupat imediat teritoriul. Sute de mii de români s-au trezit peste noapte pe un pământ ostil, în care, brusc, tot ceea ce amintea de identitatea lor, de origini, de limbă și de religie se transforma în vină. În primăvara anului 1941, câteva mii de români au decis să sfideze trupele sovietice și să treacă în România.

Circa 5.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în țara natală pe 1 aprilie, chiar de Paști. Cineva împrăștiase zvonul că românii pot trece granița fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români, care purtau steaguri albe, icoane și cruci, a ajuns la doar 3 kilometri de graniță, soldații sovietici, ascunși în pădure, au început să tragă în plin. Au secerat, în scurt timp, mii de vieți. Cei care au scăpat de gloanțe au fost urmăriți de cavalerie și spintecați cu sabia. Apoi, românii au fost aruncați în gropi comune.

integral pe activenews.ro

Lasati un comentariu