Amintiri din comunism. Viața cotidiană din Satu Mare

• publicat la: 14 aprilie 2021
Amintiri din comunism. Viața cotidiană din Satu Mare

Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, mulți dintre noi au rămas cu amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute, din această perioadă. Noi dorim să vă propunem un exercițiu de imaginație, mai ales pentru cei născuți după 1989, dar și o aducere aminte pentru cei care au trăit în „epoca de aur”.

În acest sens, în urmă cu două luni, am demarat o campanie de atragere a publicului sătmărean pentru a dona obiecte deținute din perioada regimului comunist. Spre bucuria noastră răspunsul a fost peste așteptările prognozate de noi, motiv pentru care dorim să le mulțumim încă o dată! Așadar, din donațiile primite, am organizat o expoziție în care să se reflecte viața cotidiană a anilor `70-`80.

Vă mai amintiți mobila, televizoarele alb-negru cu lămpi, aparatele de radio, magnetofoanele, pickup-urile, discurile de vinil, frigiderul Fram, mașina de spălat Albalux, bibelourile celebre ale epocii (peștele de pe televizor, căluțul, balerina ş.a.), sticlele de lapte, pachetele de țigări, sticla de Pepsi Cola, aspiratoarele, jucăriile sau obiectele casnice ale acelor ani? Dar de statul la cozi, întunericul și frigul? Toate acestea pot părea astăzi un subiect de documentar tip „survivor”, însă peste toate acestea am reușit să trecem,dar nu trebuie să lăsăm uitării aceste amintiri.

Din aceste considerente, vă invităm să vizitați o altfel de expoziție dedicată perioadei comuniste, fără propagandă sau aparat de partid, fără conducători, ci doar despre oamenii de rând șidespre cum trăiau ei în acei ani. Am încercat să reconstituim pentru dumneavoastră un interior de apartament din acea perioadă (o sufragerie și o bucătărie) în care sunt expuse mai multe obiecte specifice anilor `70-`80.

Pentru cei interesați, mai ales pentru cei tineri, am pregătit șiproiecții interesante și atractive referitoare la această temă.

Expoziția va fi deschisă publicului, cu respectarea normelor de siguranță în vigoare, începând cu data de 15 aprilie, ora 14, la sediul Muzeului Județean Satu Mare de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21.

Vă așteptăm!

comunicat Muzeul Județean

În ziua de azi nu se mai stă la coadă pentru alimente ci pentru a prinde un loc la analize medicale gratuite în condițiile  în care plătim asigurările de sănătate lunar.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu