Ecaterina Teodoroiu şi Tudor Vladimirescu, declaraţi prin lege “Eroi ai naţiunii române”

• publicat la: 8 aprilie 2021
Ecaterina Teodoroiu şi Tudor Vladimirescu, declaraţi prin lege  “Eroi ai naţiunii române”

Ecaterina Teodoroiu şi Tudor Vladimirescu au fost declaraţi „Eroi ai naţiunii române” iar anul 2021 este  declarat „Anul Tudor Vladimirescu”, potrivit unei legi promulgate joi, 8 aprilie 2021, de preşedintele Klaus Iohannis.

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat la data de 10 martie 2021 un proiect de lege pentru instituirea anului 2021 drept „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu Eroi ai Națiunii Române. Proiectul, inițiat de deputații PNL Dan Vîlceanu și Gigel Știrbu, a primit 301 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.
.
Potrivit expunerii de motive, „Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărășești, în momentul în care se află în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră, în anul 1917”.
De asemenea, „se declară drept Erou al Națiunii Române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluția de la 1821 pe care a condus-o, mișcare ce avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația Otomană”.

Proiectul prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar pentru programe de promovare a „Anului Tudor Vladimirescu”.
Ceremoniile în memoria celor doi eroi se vor desfășura anual, în data de 23 ianuarie, respectiv, 22 august, și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Lasati un comentariu