Eroii neamului românesc comemorați în județul Satu Mare la Hodod și Lelei

• publicat la: 16 aprilie 2021
Eroii neamului românesc comemorați în județul Satu Mare la Hodod și Lelei

Eroii neamului românesc nu au fost  uitați nici în acest an.

Luna aprilie are o importanţă deosebită pentru istoria noastră locală deoarece marchează unirea de facto a acestor ţinuturi cu patria mamă România, după mai bine de 4 luni de la proclamarea Unirii de către Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Datorită reticenţei autorităţilor maghiare faţă de punerea în practică a acestei hotărâri, mai mult, a acţiunilor violente derulate de armata de ocupaţie şi grupările naţionalist-extremiste maghiare împotriva populaţiei româneşti, în special după preluarea puterii de la Budapesta de către guvernul bolşevic condus de Bela Kun, a fost nevoie din nou de eroismul şi jertfa de sânge a ostaşilor Armatei Române pentru a readuce țara în granițele ei.

Astăzi, la Hodod și Lelei, a început seria manifestărilor dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit în aprilie 1919 pentru eliberarea pământului românesc. Organizarea a aparținut Asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Aparării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații, filialele Satu Mare și Carei. Din partea autorităților județene, cum era de așteptat, nu a participat nici Prefectul și nici președintele  Consiliului Județean ci doar vicepreședintele CJ, Cristian Valer Beseni, și consilierul responsabil de relațiile cu publicul din partea Prefecturii Satu Mare, Florin Găzdac.

Parastasul de pomenire a fost săvârșit de către un sobor de preoți în frunte cu Protopopul de Carei, Florin Mocanu și preotul militar Cristian Silaghi după ce în prealabil a fost intonat Imnul de Stat și a fost dat Onorul.

În anul 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Aparării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat un proiect amplu, ”Comemorarea Eroilor Neamului”, care se dorește a fi peren, ce constă în organizarea la date prestabilite a unor  acțiuni de comemorare a eroilor care s-au jertfit pe altarul patriei și care își dorm somnul de veci în pământul județului nostru, deseori uitați de către autoritățile locale și județene.

Iniţiativa a pornit având la bază următorul crez:

Orice om cu dragoste și respect față de memoria părinților săi are grijă ca locurile de înhumare al acestora să fie întreținute și cinstite cel puțin odată pe an.

Similar, autoritățile publice civile și militare, rezerviștii militari au datoria civică de a acorda respect înaintașilor ce și-au dat viața în luptele din primul și al doilea război mondial pentru ca noi să trăim astăzi liberi, într-o societate democratică, dar responsabilă față eroii neamului și păstrarea memoriei acestora.

Practic, s-a pornit de la faptul că, în contextul Centenarului Marii Uniri și al Primului Război Mondial, pe raza județului au fost construite/reabilitate o serie de monumente/morminte dedicate memoriei eroilor căzuți în cele două războaie, inclusiv printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi coordonat de Consiliul Judeţean Satu Mare, practic de către colonel (r) Ştefan Coşarca, însă au şi început să apară, pe alocuri, semne ale delăsării din partea celor ce le administrează, respectiv a Unităților Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) sau a cultelor religioase.

Potrivit documentelor din arhive, în zorii zilei de 16 aprilie 1919, Armata Română a pornit contraofensiva asupra trupelor bolşevice maghiare şi secuieşti, una din cele mai aprige lupte dându-se la Hodod şi împrejurimi, 20 de ostaşi români găsindu-şi aici sfârşitul, însă inamicul a fost pus pe fugă. După 3 zile, în 19 aprilie 1919, orașele Satu Mare şi Carei erau eliberate și astfel a fost posibilă instaurarea administraţiei românești. La data de 4 august, Armata Română ocupa Budapesta, alungând guvernul bolşevic de la putere și protejând populația înfometată.  sunt fapte consemnate în toate arhivele istorice  dar se fac referiri minime la ele.

Programul manifestărilor dedicate omagierii Armatei Române eliberatoare continuă după urmă următorul program: 

Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare, se va ridica un parastas în memoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.

Sunt așteptați, fără nicio invitație, atât oficialităţile judeţene şi locale, istorici şi oameni de cultură, profesori şi elevi, dar şi toţi sătmărenii care respectă trecutul şi jerfa înaintaşilor noştri.

EROII NU MAI AU NEVOI, EROII NE MAI AU PE NOI!

Daniela Ciută

Lasati un comentariu