Hegedüs Csilla la Carei. Guvernanții UDMR se înghesuie la vizite în județele cu conducere UDMR

Hegedüs Csilla, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, (MIPE) s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în județul Satu Mare, anunță Consiliul Județean Satu Mare.
Agenda secretarului de stat a cuprins și o vizită la două dintre obiectivele importante ale județului și municipiului Satu Mare, finanțate din fonduri europene. Împreună cu oficialii locali, Hegedüs Csilla a vizitat șantierul celui de-al treilea pod peste Someș și Castelul “Karolyi” din Carei. Va mai primi oare Szabo Balint Gyorgy ceva lucrări în județ, poate la Carei?
În cadrul vizitei, oficialul MIPE s-a întâlnit la Palatul Admistrativ cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Ioan Rus, prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor. Hegedüs Csilla a discutat cu oficialii sătmăreni despre proiectele majore care se derulează în județul Satu Mare, proiecte finanțate din fonduri europene, dar și despre programele guvernamentale care încurajează investiții în domenii cheie și care ar putea fi accesate pe plan local.
Hegedüs Csilla a vorbit astăzi și despre turismul cultural al României, ea, care în perioada în care a deținut funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, a respins toate proiectele majore pentru conservarea istoriei românilor, în timp ce apropiații maghiari au primit fonduri importante.
Chiar nu avem memoria scurtă. Fostul președinte Băsescu a semnat decretul de numire a lui Hegedus Csilla ca ministru al Culturii din România și vicepremier de către guvernul Ponta, în anul 2014.
Hegedüs Csilla își leagă întreaga activitate de cultura si patrimoniul national, însă nu doar sub aspect politic ci si ca abonat la contracte cu statul: 2.631.555 de lei în doar 5 ani.
Fundaţia Transilvania Trust, al cărei director a fost Heghedus Csilla între 1997 şi 2014, a beneficiat de contracte în valoare de 200.000 de euro de la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, un contract încheiat pe 27 noiembrie 2013, de o predecontare de 75.000 de euro de la EEA Grants, un alt contract de 5.000 de lei de la Primăria şi Consiliul Local Cluj în 2014, 6.000 de lei şi 4.000 de lei de la Consiliul Judeţean Cluj, 14.600 de lei de la Uniunea Arhitecţilor din România, 30.000 de euro de la Fondul Cultural Naţional din Ungaria, 600.000 de forinţi de la Fondul Bethlen Gabor din Ungaria.
Nici tatăl ei nu a fost uitat, beneficiind și el de niște fonduri importante, în calitate de președinte al unei asociații numite Transsylvania Nostra, care cu ostentație afișează stema Transilvaniei cu ”șapte scaune”, aceeași stemă pe care o puteți regăsi și pe stema ”Ungariei Mari”.
Potrivit declaraţiei de interese publicate pe Ministerul Culturii, Szabo Balint Gyorgy, tatăl acesteia, care deţine firma SC Utilitas CCPDRPC SRL, are peste 10 contracte cu diverse entităţi, printre care cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cu municipalitatea Bistriţa sau Carei.
Aşa cum se arată în propria declaratie de avere, secretarul de stat a încheiat, începând cu 2009, 19 contracte cu statul în valoare totală de 2.631.555 de lei, derulate prin fundația Transilvania Trust, ca director executiv sau în calitate de membru în consiliul de administrație al Institutului Național al Patrimoniului.
Anul 2010 a adus o mană cerească pentru tatăl Csillei Hegedus, care, datorită relațiilor foarte apropiate cu ministrul Culturii, a câștigat proiect după proiect, în defavoarea altor firme. Astfel, Utilitas a primit 160.233 de lei pentru servicii de asistență tehnică ”Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei și Castelul din Ardud”,consemnează jurnalistii de la ziaruldeinvestigatii.ro
Si Parohia romano-catolică din Carei, de pe strada 1 Decembrie 1918 a beneficiat de prestări servicii de asistenţă tehnică în valoare de 5.130 de euro din partea firmei Utilitas , conform contractului 11 din martie 2013.
Proiecte românești precum ce al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia –”Conservarea și valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918”, ”Dolia Dacica, Chipul dacic și arheologia experimentală” al Muzeului Județean Satu Mare ori ”Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum” al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, au fost respinse de Csilla Hegedus din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național.
Acest secretar de stat vrea să facă 14 rute de turism cultural în județul Satu Mare unde românii sunt peste 60% dar valorile lor culturale nu sunt puse în valoare. Nici măcar Cămin Cultural nu au românii din satul Ianculești ce aparține de Primăria cu conducere exclusiv UDMR de la Carei iar școala din sat a fost dărâmată dar acesta e un subiect care nu e de interes pentru cei ajunși în funcții de conducere din partea ONG-ului UDMR. Nu am uitat nici de mizeria ,,Traseul Legendelor Sătmărene,, tipărită din bani europeni și unde nici măcar numele localităților nu apar în limba română.
Așa arată la Carei trecerea de pietoni din centru, lăsată de izbeliște din noiembrie 2020 de o firmă de cvasă a primăriei Carei. Că tot vorbea de proiectele majore în derulare.
Buletin de Carei
comentarii
Raspunsuri