Manifestare sobră la 102 ani de la eliberarea orașului Satu Mare
Astăzi, 19 aprilie 2021, în fața Monumentului Eroului Necunoscut din Piața Libertății, Satu Mare, a avut loc marcarea celor 102 ani de la eliberarea orașului de către Armata Română și instaurarea administrației românești.
Momentul a fost unul deosebit de sobru. S-a intonat Imnul de Stat, s-a oficiat un serviciu religios și s-au depus coroane de flori. Organizarea a aparținut Asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Aparării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații.
Acum 102 ani, la data de 19 aprilie 1919, în sâmbăta dinaintea Învierii Domnului, ostașii Armatei Române intrau triumfători în oraș după luptele aprige duse în zilele precedente și după numeroase jerfe umane lăsate în urmă.
Astăzi, 19 aprilie 2021, niciun militar din garnizoanele din oraș nu a venit să dea onorul la ceas aniversar. În ce privește conducerea județului, atât prefectul cât și președintele CJ erau ocupați cu o delegație din Germania sosită la invitația FDG Transilvania.
Manifestarea de astăzi încheie șirul manifestărilor din cadrul proiectului amplu de Comemorare a Eroilor Neamului, inițiat de conducerile asociațiilor județene ale cadrelor Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații, începute vineri, 16 aprilie la Hodod și Lelei.
Alături de organizatori au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Codrenilor și ai Muzeului Județean Satu Mare.
Mai sunt încă mulţi sătmăreni, atât tineri, cât și mai puțin tineri, care nu cunosc îndeajuns semnificația zilei de 19 Aprilie.
Potrivit Asociației Civice Tempora, însemnătatea anului 1919 pentru istoria românilor, și în special pentru Vestul României, a fost omisă inteționat de autoritățile comuniste dinainte de 1989, dar „uitată” și de cele din perioada de după 1990. Cărțile de istorie din acele perioade relatează puține lucruri despre ce s-a petrecut în Transilvania după Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Avem un soi de „tăcere a surselor istorice”, de parcă regiunea ar fi fost un „terra deserta”, termen latinesc folosit pentru a explica puținele scrieri care s-au păstrat după retragerea aureliană din Dacia (aproximativ anul 271), românii „uitând“ astfel, (cu ghilimele aferente), de un mileniu de istorie, pentru a compara cele două perioade istorice.
Ziua de 19 Aprilie, indiferent de an, este pentru Satu Mare ca și cea de 1 Decembrie pentru România, pentru că Unirea de facto a orașului nostru cu România a avut loc, nu cu prilejul Marii Adunări de la Alba Iulia din 1918, ci în acea primăvară de 1919, în ajunul Sărbătorii Paștelui.
Este ziua în care trupele române din avangarda Diviziei a 2-a Cavalerie, venind dinspre actualul Bulevard Cloșca, au trecut podul de peste Someș (de aici provin și versurile binecunoscutului cântec „Vai săracii dușmanii”), în jurul amiezii, fiind conduse de colonelul Ressel, iar la ora 15:20 a ajuns în oraș generalul Lascăr Davidoglu, comandatul armatelor române din nord vestul Ardealului.
Sătmarul și Careiul au trăit acum 102 de ani cele mai frumoase momente istorice: eliberarea de sub jugul străin de către falnica Armată Română.
Meritau eroii de acum 102 ani o paradă militară astăzi, 19 aprilie 2021? Una din care să nu lipsească călăreții cu cai falnici, ca acum 102 ani, la fel cum procedează și alte naționalități la ceas de sărbătoare.
Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestarilor de la Satu Mare dar și de la Hodod și Lelei!
Daniela Ciută
comentarii
Raspunsuri