Vizita secretarului de stat Radu SZEKELY în județul Satu Mare unde se reduc clasele cu predare în limba română

• publicat la: 21 aprilie 2021
Vizita secretarului de stat Radu SZEKELY în județul Satu Mare unde se reduc clasele cu predare în limba română
.
Prefectul Altfatter Tamás și subprefectul Lavinia Kiss au primit astăzi la cabinet vizita secretarului de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Radu SZEKELY, propunerea USR-PLUS pentru acest post, fost consilier al Ecaterinei Andronescu de la PSD, în perioada ultimului mandat al acesteia.
După o scurtă discuție în legătură cu starea învățământului sătmărean, demnitarii au participat la Conferința tematică ”Vaccinare și testare pentru învățare”, eveniment organizat în Sala festivă a Colegiului Național ”Ioan Slavici” din Satu Mare.
În intervenția sa, prefectul județului a mulțumit cadrelor didactice și elevilor pentru respectarea regulilor sanitare – județul Satu Mare a avut printre cele mai puține cazuri de infectare în rândul elevilor și profesorilor la nivel național – și pentru responsabilitatea de care personalul didactic dă dovadă, fapt reflectat în procentul ridicat de vaccinare în rândul acestei categorii socio-profesionale.
În același timp, speră ca odată cu avansarea campaniei de vaccinare și obținerea unor rezultate bune privind rata de infectare, elevii și profesorii să poată reveni la școală în condiții cât mai apropiate de normalitatea pe care o așteptăm.
.
La liceul Ioan Slavici s-au redus clasele cu predare în limba română la specializarea informatică în condițiile  în care solicitările depășeau cu mult  numărul locurilor alocate. Evident că se păstrează o liniște totală față de acest aspect.
În municipiul Satu Mare Primăria a dat în judecată Inspectoratul Școlar pentru că nu a aprobat planul de comasare al liceelor UNIO-Traian Vuia cu cel Forestier.
Mai mult, zona Tășnad avea un singur liceu cu clase teoretice dar toate au fost desființate din anul școlar  următor pe motiv că ar fi mai de folos clasele tehnologice  și de meserii.
Se taie de la rădăcină orice posibilitate ca un elev din zona rurală să ajungă să studieze în limba română într-o clasă de liceu teoretic.
S-au redus clasele  teoretice  și de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu  Carei. Tot la Carei, oraș din a cărui conducere  nu face parte  niciun român, există clase de meserii care nu sunt cu predare în limba română ci doar a minorităților. Despre toată această situație  care atentează la învățământul în limba oficială a țării noastre nu s-a specificat nimic în comunicatul oficial al Instituției Prefectului.
.
Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu