”Ziua Pământului” la APM Satu Mare

• publicat la: 21 aprilie 2021
”Ziua Pământului” la APM Satu Mare

În fiecare an în 22 aprilie sărbătorim ”Ziua Pământului” un prilej de a ne aminti că existăm datorită  Pământului care ne oferă cu generozitate darurile sale, dar din păcate omenirea nu răspunde cu aceeași generozitate.Această zi a fost fondată  prima data în 1970 în SUA cu scopul de a atrage atenția clasei politice asupra necesității protejării mediului înconjurător.

În anul 2009,Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ .

În zilele noastre , din păcate ne gândim prea puțin la mediul care ne înconjoară, apăsați de grijile zilnice uităm că trebuie să protejăm planeta. Situația pe care o trăim în aceste zile este fără precedent în epoca contemporană , ne-am adaptat la multe lucruri noi, am învățat să trăim altfel , dar în  această situație specială generăm mult mai multe deșeuri care negestionate corespunzător pot polua diverse zone. Astfel mulți dintre noi ne punem întrebarea:

 

CE FACEM CU MĂȘTILE ȘI MĂNUȘILE DE PROTECȚIE DUPĂ UTILIZARE?

 

Măștile și mănușile de protecție sunt factori poluatori și factori de risc atât pentru oameni, cât și pentru mediu atunci când, la finalul ciclului lor de ”viață”, nu sunt gestionate corespunzător cât și un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare a deseurilor. Cele mai multe măști de unică folosință sunt fabricate din materiale compozite care nu pot fi reciclate.

Oamenii au tendința să arunce măștile și mănușile de protecție împreună cu deșeurile reciclabile, mai ales că mănușile sunt din material plastic. Ar trebui să evităm aceste deșeuri, încercând să luăm măști reutilizabile și mănuși din material compostabil.

Facem un apel la populatie să nu arunce sub nicio formă măștile și mănușile împreună cu deșeurile reciclabile (plastic/metal sau hârtie/carton ) sau în spații neamenajate (pe jos sau în natură)!

Aceste deșeuri NU sunt reciclabile!

Măștile de protecție și mănușile folosite, trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor menajere/reziduale care ajung în depozitele de deșeuri sau în instalațiile de incinerare în vederea eliminării.

O altă variantă pentru colectarea măștilor și mănușilor în siguranță o reprezintă coșurile dedicate deșeurilor menajere amplasate în centrele comerciale mari sau în supermarketuri.

În mod ideal, măștile și mănușile trebuie aruncate după  o singură utilizare. Odată scoase de pe față măștile se pun într-o pungă care se sigilează și abia apoi se aruncă la deșeurile menajere.

Pentru a marca acest eveniment și pentru a atrage atenția asupra acestor deșeuri ,angajații Agenției pentru Protecția Mediului sub deviza ”Pământul nu are nevoie de mască” au construit pământul din manuși de unică folosință simbolizând dorința milioanelor de oameni de a trăi o planetă curată fără un ”covor de măști”.

 

Lasati un comentariu