Activități comune ale jandarmilor sătmăreni cu militari din Garda Națională din Ucraina

• publicat la: 24 mai 2021
Activități comune ale jandarmilor sătmăreni cu militari din Garda Națională din Ucraina

În urma procesului de selecție, Proiectul întocmit de Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare în colaborare cu colegii din cadrul Gărzii  Naționale din Ucraina a fost declarat câștigător.

Pornind de la o tematică actuală, cea a provocărilor comune în domeniul securității și siguranței cetățeanului, s-a născut Proiectul Improved cross border security – Securitate transfrontalieră îmbunătățită, cod EMS ENI 2SOFT / 4.3 / 94.

Obiectivul general al proiectului este prevenirea și combaterea criminalității organizate și dezvoltarea cooperării forțelor de ordine publică, în zona transfrontalieră, prin îmbunătățirea nivelului de securitate a populației care locuiește în regiunile Satu Mare și Zakarpattya.

În prima etapă a Proiectului, au fost achiziționate materiale specifice, constând în echipamente de protecție, echipamente de comunicații, echipamente de ghidare pe teren și un vehicul specializat.

În cea de a doua etapă, s-au desfășurat o serie de activități teoretice la Satu Mare și Ivano Frankivsk, activități în cadrul cărora specialiștii în domeniul ordinii publice din cadrul celor două structuri și-au prezentat, la nivel teoretic modalitățile de intervenție.

Punctul culminant al proiectului s-a desfășurat în perioada 18 – 20 mai la Ivano Frankisvk unde, militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare împreună cu colegii Unității Militare 1241 din cadrul Gărzii Naționale din Ucraina au executat un exercițiu comun de intervenție în zona transfrontalieră.

Cu această ocazie au fost prezentate și utilizate materialele achiziționate în cadrul Proiectului, s-au organizat mai multe ateliere practice, sub forma unor scenarii de gestionare a unor situații de criză.

La finalul acestor activități, a fost elaborată o Procedură de acțiune comună pentru îmbunătățirea capacității operaționale a structurilor implicate în măsurile de ordine publică.

Creșterea capacității operaționale pentru structurile cu atribuții de intervenție în domeniul ordinii publice și  gestionarea corespunzătoare a situațiilor de criză, poate fi realizată doar prin dezvoltarea unui mod comun de intervenție pentru partenerii implicați.

Lasati un comentariu