Cacealmaua Consiliului Județean Satu Mare cu Biblioteca Județeană

• publicat la: 4 mai 2021
Cacealmaua Consiliului Județean Satu Mare cu Biblioteca Județeană

În urmă cu câteva săptămâni, deputatul PSD de Satu Mare, Radu Cristescu, amenința cu dezvăluiri incendiare legate de achiziționarea noului sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare. Nou, vorba vine, pentru că imobilul cu pricina este una dintre cele mai vechi clădiri din Satu Mare. Poate cumpărătorul, Consiliul Județean Satu Mare, tocmai asta a apreciat, oferind peste 2,5 milioane de euro pentru cumpărarea clădirii, deși existau variante mult mai adecvate și mai ieftine. Dar acesta e alt subiect, suculent la rândul lui. Mai ales că a fost aprobat de consilierii județeni un Studiu de Fezabilitate pentru construcția unui sediu pe strada Mihail Kogălniceanu nr.5, o investiție de 13.611.003 euro.

Tranzacția noului sediu a avut loc în luna august 2020, iar de atunci, deci de nouă luni încoace, nu s-a ”născut” nici măcar o idee de mutare a instituției cu pricina, deși Consiliul Județean plătește lunar o chirie de  11.500 de euro+TVA către Federalcoop Satu Mare, proprietarul clădirii din Centrul Vechi.

Și ca să fie balul complet, din sediul cumpărat au fost evacuați toți chiriașii, pentru că, vezi Doamne, se mută acolo biblioteca! Chiriașii din noul sediu plăteau aproximativ 5.000 de euro lunar, deci în acest interval s-au mai pierdut aproape 50.000 de euro, la care dacă mai adăugăm cei peste 100.000 de euro plătiți către Federalcoop numai de atunci încoace, vom avea imaginea dezolantă a unei risipe uriașe, pe care nu o putem pune doar pe seama legendarei indolențe și incompetențe a conducerii Consiliului Județean Satu Mare!

Scandalul iscat de deputatul Radu Cristescu s-a stins – în mod absolut ciudat! – la fel de repede precum s-a aprins, și subiectul a fost înmormântat cu toată pompa, deși deputatul PSD amenința cu dezvăluiri senzaționale privind comisioanele ilegale încasate, nominalizându-l aici pe fostul, actualul și probabil eternul vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus.

În fața acuzațiilor directe, acesta a tăcut cu multă înțelepciune, tăcând precum suinul în păpușoi, iar subiectul părea închis pe vecie. Noroc că unii totuși, nu au memoria atât de scurtă și vor să le reamintească suavilor consilieri județeni, măcar celor din Opoziție, că  subiectul duhnește a corupție și incompetență, de la o poștă. Președintele Pataki Csaba anunța cu emfază că în nou sediu achiziționat va exista un centru de cultură, cu expoziții și concerte camerale.

Și uite așa, Consiliul Județean Satu Mare s-a căptușit cu un sediu total nepotrivit pentru o bibliotecă în care nu se grăbește să mute această instituție, în vreme ce Federalcoop încasează hărnicuță, sume enorme pentru chirie.

Se pare însă că nimeni nu vrea să ”citească” printre rândurile acestei afaceri murdare și cât se poate de oneroase! Dezmățul pe bani publici nu mai face subiectul organelor de cercetare  când vine vorba de demnitarii de la conducerea județului Satu Mare iar în ce privește partidele de opoziție, acestea au amuțit de tot  de parcă au trecut deja  în barca alianței UDMR-PNL-USR.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu